Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Ηλεκτρικός χώρος για το net metering των νοικοκυριών - Στόχος τα 200.000 σπιτικά για την αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών

Σκρέκας: Ηλεκτρικός χώρος για το net metering των νοικοκυριών - Στόχος τα 200.000 σπιτικά για την αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών
Αναμένεται η ενίσχυση του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα αυξηθεί κατά 30% η επιδότηση αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Tο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα εξυπηρετήσει τελικά πάνω από 200.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα θα ανοίξει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους και θα αφορά αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων, ψυγείων με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, η χρήση των οποίων θα εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά που πλήττονται τους τελευταίους μήνες από το «βαρύ» ενεργειακό κόστος.

Οι επιδοτήσεις θα χορηγηθούν με άμεση χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και άλλο ένα πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ανοίξει το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταίκών και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με σχεδόν μηδενικό κόστος, σε απόλυτα ευάλωτα νοικοκυριά.


NET METERING - ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Γενικότερα, όπως σημείωσε ο υπουργός, την επόμενη πενταετία θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή εξοικονόμηση στη χώρα μας.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τις κατοικίες (το τρέχον και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν), το «Εξοικονομώ» για τα δημόσια κτίρια των 650 εκατ. ευρώ και το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις των 450 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, το οποίο θα μοχλεύσει περί το 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά για τα νοικοκυριά, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις και να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι τους, ώστε να αυτοκαταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος. Το ίδιο ετοιμάζεται και για τις επιχειρήσεις, ένα πρόγραμμα που θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ στο “worldenergypress.gr”, επειδή σήμερα τα μικρά συστήματα net-metering μπαίνουν στην ουρά για όρους σύνδεσης, εάν μπροστά τους στη σειρά βρίσκεται κάποιο ή κάποια μεγάλα έργα, τα τελευταία μπορεί να «καταλάβουν» όλον τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο σε κάποιες γραμμές, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι κορεσμένες.

Ετσι, πέρα από την αναβάθμιση που μπορεί να γίνεται στα δίκτυα για να «σηκώσουν» κι άλλα έργα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή του Διαχειριστή, γίνονται σοβαρές συζητήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποσοστό ηλεκτρικού χώρου σε κάθε γραμμή αποκλειστικά για τα μικρά συστήματα, ώστε αυτά να βρίσκουν εύκολα ηλεκτρικό χώρο. Η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξήσει και το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων για μικρά συστήματα net-metering.

Επίσης, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται η ενίσχυση του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα αυξηθεί κατά 30% η επιδότηση αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενώ προωθείται και η αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης