Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μηδενισμός των τελών δικτύου για 4μηνο για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Μηδενισμός των τελών δικτύου για 4μηνο για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα
Τι εξετάζουν ΥΠΕΝ - ΔΕΔΔΗΕ - ΥΠ.ΟΙΚ , πιθανώς και σήμερα 31/1 οι αποφάσεις

Σε μηδενισμό των τελών χρήσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για ένα τετράμηνο, στους πολίτες των δήμων της Αττικής που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται ίσως και σήμερα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Την ίδια ώρα τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε στενή συνεργασία προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται με ένταση.

Σε ότι αφορά τον μηδενισμό της χρέωσης χρήσης δικτύου, που εξετάζεται ως αποζημίωση των καταναλωτών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν ο κ. Σκρέκας σε συνεργασία με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις ίσως και εντός της ημέρας. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η μηδενική χρέωση θα αφορά όλο τον Ιανουάριο και όχι μόνο μια εβδομάδα. Φαίνεται δε, ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να αφορά το σύνολο του τετραμήνου προκειμένου η μείωση να «φανεί» στο λογαριασμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τέλη χρήσης δικτύου, διακρίνονται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση με βάση την κατανάλωση. Έτσι για μια κατανάλωση της τάξης των 1.000 KWh το τετράμηνο, η χρέωση χρήσης δικτύου είναι της τάξης των 22 ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που αποφασιστεί ο μηδενισμός για ένα μόνο μήνα τότε το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης των 5 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος που θα είναι λόγω και της ενεργειακής κρίσης υπερδιπλάσιοι έναντι των περυσινών.

Ποιους καταναλωτές θα αφορά η έκπτωση

Εξάλλου θα πρέπει να αποφασιστεί ποιους καταναλωτές θα αφορά η έκπτωση. Με δεδομένο ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι τηλεμετρούμενο είναι αδύνατον η αποζημίωση να αφορά μόνο τους καταναλωτές που έμειναν στο σκοτάδι, η σχετική απόφαση θα αφορά τους πολίτες Δήμων της Αττικής. Ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι από ποιο χρονικό όριο και μετά θα θεωρείται ότι οι πολίτες των Δήμων δικαιούνται αποζημίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πρότασης Μομφής, η διακοπή ηλεκτροδότησης αφορούσε, κατά την εκδήλωση του φαινομένου, 200.000 πολίτες σε 40 Δήμους της Αττικής και 24 ώρες μετά είχε αποκατασταθεί το 97,5% των περιπτώσεων.

Όσο δε, για την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές σε οικιακές συσκευές λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει το προηγούμενο διήμερο, ο ΔΕΔΔΗΕ παραπέμπει στο υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή σε κεντρικό σημείο υπάρχει η επιλογή δήλωσης του αιτήματος αποζημίωσης.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο πολίτης πολύ εύκολα μπορεί να δηλώσει το αίτημα του, πολύ δύσκολα όμως θα αποζημιωθεί καθώς θα πρέπει να αποδείξει ότι η όποια καταστροφή οφείλεται σε «κοπή του ουδετέρου» όπως είναι ο τεχνικός όρος, κάτι το συμβαίνει σε περιπτώσεις απότομης και μεγάλης αύξησης της τάσης. Και αυτό δεν είναι η περίπτωση των προηγούμενων ημερών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης