Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ταχύτατη διεκπαιρέωση στα αιτήματα σύνδεσης για την περίοδο 2015-2021

ΑΔΜΗΕ: Ταχύτατη διεκπαιρέωση στα αιτήματα σύνδεσης για την περίοδο 2015-2021
H πρόσβαση που παρέχει ο Διαχειριστής στο Σύστημα κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές
Εκτενή και αναλυτική παρουσίαση των αιτημάτων προσφορών σύνδεσης που έχει ικανοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ στο διάστημα 2015-2021, παρουσιάζει ο Διαχειριστής, με το 2021 να θεωρείται ένα εξαιρετικό και παραγωγικό έτος για τον κλάδο. Μάλιστα, την προσεχή 4ετία υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα προσφορών σύνδεσης που έχει ικανοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ στο διάστημα 2015-2021, καθώς και την ισχύ που αντιπροσωπεύουν, ανά έτος. 

34_18.JPG

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα, ο ρυθμός διεκπεραίωσης των αιτημάτων από τον Διαχειριστή τα τελευταία χρόνια, είναι ταχύτατος. Μόνο το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, αριθμός υπερπολλαπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνεχίζοντας με αυτό τον ρυθμό, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει καταφέρει ήδη μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του ΕΣΕΚ για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030!Παράλληλα, ο Διαχειριστής, βάσει των οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχει ήδη χορηγήσει, έχει δεσμεύσει «πράσινο» ηλεκτρικό χώρο που προσεγγίζει τα 7 GW, με τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ στη χώρα αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε 8,5 GW.

Βελτιώνεται η αδειοδοτική διαδικασία


Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, καθώς ο ΑΔΜΗΕ, μόνο  την περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόσβαση που παρέχει ο Διαχειριστής στο Σύστημα κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές.

Είναι σημαντικό μέσα από κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις, να δοθεί στον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα να επικεντρωθεί στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά του, που είναι ο τεχνικός έλεγχος και η διασφάλιση της κατασκευαστικής αρτιότητας των έργων που συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς.Ο Διαχειριστής, προσηλωμένος στον στόχο της ταχείας ενεργειακής μετάβασης, θα συνεχίσει να εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή απορρόφηση πράσινων επενδύσεων. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικά θα συμβάλει και η θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που είναι απαραίτητα για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης