Ενέργεια

Exxon Mobil: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο Δ΄τρίμηνο στα 8,87 δισ. δολάρια

Exxon Mobil: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο Δ΄τρίμηνο στα 8,87 δισ. δολάρια
Τα έσοδα αυξήθηκαν 82.6% στα 84,97 δισ. δολάρια

Περισσότερο από 80% αυξήθηκαν τα έσοδα της Exxon Mobil σε ετήσια βάση κατά το δ΄ τρίμηνο εν μέσω ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία τόνισε ότι θα αρχίσει να επαναγοράζει μετοχές κατά το πρώτο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8,87 δισ. δολάρια ή 4,70 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα έτος. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,05 δολάρια από τα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1,94 δολάρια.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 82.6% στα 84,97 δισ. δολάρια, αλλά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 85,01 δισ. δολάρια.
Aναλυτικά:

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τρίτη κέρδη 8,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, το μεγαλύτερο σε επτά χρόνια, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ επωφελήθηκε από τις ισχυρές τιμές της ενέργειας.
Η εταιρεία μείωσε τις δαπάνες μετά την πτώση της ζήτησης καυσίμων πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε, τα κέρδη έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, βοηθούμενα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο Brentalso να βρίσκεται σε υψηλό επταετίας.

Περικοπές λειτουργικών εξόδων

Τη Δευτέρα, η Exxon αποκάλυψε μια αναδιάρθρωση επιχειρήσεων για να επιταχύνει μια περικοπή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα λειτουργικά έξοδα που ξεκίνησε πέρυσι.
Η ανανέωση θα μας "τοποθετήσει στην ανάπτυξη των ταμειακών ροών και των κερδών, στις λειτουργικές επιδόσεις και στην ενεργειακή μετάβαση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods.
Η Exxon επανεκκίνησε τις αγορές ιδίων μετοχών τον περασμένο μήνα μετά από μια μακρά αναστολή, με τη δέσμευση να αγοράσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 Οι μετοχές στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση ανέβηκαν 5% στα 80,02 δολάρια, κοντά σε υψηλό τριετίας.

Η Exxon ανακοίνωσε προσαρμοσμένο κέρδος 2,05 δολαρίων ανά μετοχή, 11 σεντς πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς το τελικό αποτέλεσμα επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τους υψηλότερους όγκους και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, η Exxon είχε προσαρμοσμένο κέρδος 3 σεντ ανά μετοχή.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη επιχείρηση της Exxon, σημείωσε λειτουργικά κέρδη 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα υψηλότερα των τελευταίων δύο ετών.
Τα κέρδη επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 80% και τον διπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με το 2020. Τώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στην κορυφαία λεκάνη σχιστόλιθου των ΗΠΑ κατά 25% φέτος, επιπλέον της παρόμοιας αύξησης πέρυσι στην Permian, όπου η παραγωγή έφτασε τα 460.000 bpd.
Ακόμη και με μια σημαντική αύξηση των δαπανών στο τέλος του έτους στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, η Exxon κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα από τις τιμές του πετρελαίου για να μειώσει το χρέος, δήλωσε ο Biraj Borkhataria, της RBC Capital Markets.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης