Ενέργεια

To Κατάρ δεν μπορεί να καλύψει μονομερώς τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο

To Κατάρ δεν μπορεί να καλύψει μονομερώς τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο

Συνάντηση της  αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ Kadri Simson με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Saad Sherida Al-Kaabi

 

Σχετικά Άρθρα
Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση έλλειψης λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου την Τρίτη.
«Ο όγκος του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν μονομερώς, χωρίς να διαταραχθούν οι προμήθειες σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός, Saad Sherida Al-Kaabi σε ανακοίνωση. «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί συλλογική προσπάθεια από πολλά μέρη».

Οι δηλώσεις Kaabi έγιναν μετά από συνάντηση στη Ντόχα με την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson.

Ο Kaabi εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εντάσεις στην Ευρώπη μπορούν να επιλυθούν διπλωματικά, έτσι ώστε όλοι οι προμηθευτές να μπορούν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Το Κατάρ είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κορυφαίος εμπορικός και πολιτικός εταίρος της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησαν από το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου να μελετήσουν εάν μπορούν να προμηθεύουν επιπλέον αέριο στην Ευρώπη εάν διαταραχθούν οι ρωσικές ροές

«Η τήρηση της συμβατικής μας υποχρέωσης είναι ιερή στο Κατάρ», είπε ο Kaabi, υπονοώντας ότι δεν θα είναι δυνατή η εκτροπή προς την Ευρώπη αποστολών φυσικού αερίου που έχουν ήδη συμφωνηθεί για παράδοση σε άλλες χώρες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Επαφές στις ΗΠΑ

Πιθανές προμήθειες έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη θα συζητηθούν σε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα μεταξύ του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμίρης μίλησε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες του Κατάρ ενδέχεται να εμποδίζουν τις ελεύθερες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Ντόχα πιστεύει ότι ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με το Κατάρ και άλλους αντί για τις πιο δαπανηρές συμβάσεις spot ή την αναζήτηση βραχυπρόθεσμων λύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε η πηγή. Η Ντόχα θα ήθελε επίσης εγγυήσεις της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη θα εκτρέψουν τυχόν πλεόνασμα LNG μόνο εντός της ΕΕ. «Εάν δεν εφαρμοστούν εγγυήσεις, οι αποστολές έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ θα μπορούσαν να μεταπωληθούν ως αποστολές spot εκτός ΕΕ, παρατείνοντας ουσιαστικά την έλλειψη ενέργειας στην ΕΕ», είπε η πηγή. Πηγές του Κατάρ και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν ότι traders σε ορισμένες χώρες της ΕΕ μεταπωλούν φυσικό αέριο από το Κατάρ εκτός της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε το ράλι τιμών πέρυσι. Μια ροή φορτίων έκτακτης ανάγκης προς την Ευρώπη θα ανέβαζε περαιτέρω τις τιμές και θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο τιμών καθώς οι Ασιάτες αγοραστές ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν φορτία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης