Ενέργεια

Σίμσον: Η ΕΕ επανεξετάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές παροχής φυσικού αερίου

Σίμσον: Η ΕΕ επανεξετάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές παροχής φυσικού αερίου
Στο 40% έχουν πέσει τα αποθέματα σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου, αν και η αποθήκευση και οι υποδομές των χωρών θα πρέπει να προστατευτούν από μεγάλα σοκ, δήλωσε την Τετάρτη 2/2 η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της αναθεώρησης αναμένονταν αργότερα αυτόν τον μήνα. «Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να εργαστούν για να είναι σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους», είπε η Σίμσον στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Επιτροπή διενεργεί αξιολόγηση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με τα κράτη μέλη» επεσήμανε.

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να έχουν ένα σχέδιο για να ανταποκριθούν σε μια κρίση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που βασίζονται στην αγορά, όπως η απαίτηση από τους προμηθευτές να αναζητούν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις και η εντολή στις εταιρείες να απενεργοποιήσουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. «Πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ και το καλό μας δίκτυο τερματικών σταθμών LNG θα μας προστατεύσουν από μεγάλα προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού», δήλωσε η Simson.

Η πίεση των τιμών

Επεσήμανε ότι το "πολιτικό ερώτημα" είναι εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει τις παρατεταμένες υψηλές τιμές, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω χαμηλότερων από το αναμενόμενο εισαγωγών από τη Ρωσία - γεγονός το οποίο ώθησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να εφαρμόσουν φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από υψηλότερους λογαριασμούς.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο στα 11,8 bcm, με σχεδόν το 45% να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι μια περαιτέρω αύξηση στις παραδόσεις LNG μπορεί να περιοριστεί από την παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης και τις υπάρχουσες συμβάσεις των προμηθευτών για αποστολή φορτίων στην Ασία.
Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση έλλειψης.

Τα σπήλαια αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι προς το παρόν λιγότερο από 40% σε πληρότητα, σημειώνοντας μείωση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης