Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Έχουμε δώσει ήδη 2 δισ για την κρίση - Αρβανιτίδης: Βιαστήκατε στην απολιγνιτοποίηση, αγνοήσατε τους μικρούς παραγωγούς

Σκρέκας: Έχουμε δώσει ήδη 2 δισ για την κρίση - Αρβανιτίδης: Βιαστήκατε στην απολιγνιτοποίηση, αγνοήσατε τους μικρούς παραγωγούς
Κόντρα για το ενεργειακό στην βουλή με την απάντηση Σκρέκα στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ
Στα 300 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης έχουν διατεθεί 1,7 δις ευρώ για επιδοτήσεις ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 2 δις ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, οπότε και διατέθηκαν συνολικά 400 εκατ. ευρώ το ύψος της επιδότησης για το ρεύμα ήταν 42 ευρώ τον μήνα, έναντι των 49,5 ευρώ που δόθηκα το Δεκέμβριο, ενώ οι επιδοτήσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο με 9 ευρώ το μήνα και αυξάνονταν όσο αυξανόταν και η χονδρική τιμή του ρεύματος.

Σκρέκας: Το μεγαλύτερο ποσό επιδότησης σε όλη την Ευρώπη

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό επιδότησης που έχει δώσει ευρωπαϊκό κράτος αναλογικά με τον προϋπολογισμό και τα μεγέθη της οικονομίας. Υπογράμμισε δε, ότι ότι αιτία της κρίσης δεν είναι ο τρόπος που είναι δομημένος ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα, αλλά ότι πρόκειται για διεθνή κρίση που οφείλεται στις του φυσικού αερίου.
Μάλιστα σημείωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub το 2019 ήταν κατά μέσο όρο μόλις 14,5 ευρώ, μειώθηκε στα 9,6 ευρώ το 2020, για να εκτοξευθεί στα 47,8 ευρώ το 2021, ενώ έχει ήδη ξεπεράσει τα 80 ευρώ τον πρώτο μήνα του 2022.
Αντιστοίχως το βαρέλι του πετρελαίου κόστιζε 46 ευρώ το 2016, 54 ευρώ το 2017, 70 ευρώ το 2021 και αυτή τι στιγμή έχει προσεγγίσει τα 90 ευρώ τον πρώτο μήνα του 2022.
«Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο κ. Σκρέκας, καλώς η κακώς προσδιορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου και για αυτό η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ξεπερνάει σε επίπεδο έτους το 2021 τα 100 ευρώ όταν ήταν κοντά στα 50 ευρώ το προηγούμενο έτος».
Σε ότι αφορά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο σημείωσε, ότι βρίσκεται μόλις στο 6% και δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τους καταναλωτές.

Απαντώντας επίσης στην αναφορές του ΚΙΝΑΛ περί αισχροκέρδειας εκ μέρους των προμηθευτών είπε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους και πρόσθεσε:
«Έχετε δει τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα; Έχετε δει τα οικονομικά αποτελέσματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας; Έχετε δει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ; Έχει τίποτα υπερκέρδη η ΔΕΗ το 2021; Προβλέπονται τίποτα τεράστια κέρδη για τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας;»

Τέλος σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 30% πιο φθηνή από τη μέση τιμή στις 27 χώρες της Ευρώπης, κάτι που βεβαίως το δεύτερο εξάμηνο άλλαξε και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πήρε εγκαίρως μέτρα, στηρίζοντας καταρχήν τα νοικοκυριά οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και από 1η Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις. Το ίδιο θα κάνουμε και για όλο το 2022 αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί ακόμα» κατέληξε.

Αρβανιτίδης: Λανθασμένες επιλογές στο Target Model και υπερχρήση του ακριβού φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος, χτυπά και γονατίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, επηρεάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική και ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Αρβανιτίδης μίλησε για λανθασμένες επιλογές και ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία επέλεξε η ενεργειακή μετάβαση να γίνει μέσω του φυσικού αερίου και της βίαιης απολιγνιτοποίησης, χωρίς σχέδιο, ενώ δεν προώθησε έργα ΑΠΕ από μικρούς παραγωγούς και ενεργειακές κοινότητες.
Με βάση αυτή την επιλογή είπε αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου σε πάνω από 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους λογαριασμούς ρεύματος να έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί, και την κυβέρνηση να οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τα «κόκκινα» δάνεια, στους «κόκκινους» λογαριασμούς ρεύματος.

Επίσης απέδωσε τη μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής στις πολλές αστοχίες του Target Model που σχεδίασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τα χαρακτηριστικά ώριμων ευρωπαϊκών αγορών.
Μάλιστα ο κ. Αρβανιτίδης ρώτησε απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα:
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%, την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε ; (Στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49%, στη Γαλλία 46%, στη Γερμανία 30% και στην Ισπανία 21%).
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξετάζει τον περιορισμό ή ακόμη και την προσωρινή αναστολή της παραγωγής και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων κάτω από την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας ;
Και κατέληξε: «Υπάρχει απουσία δομικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στις στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς για να ελέγξει την ακρίβεια. Πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής των ενεργειακών τιμολογίων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης