Ενέργεια

Εντολή Σκρέκα στην ΡΑΕ για έλεγχο στις ρήτρες - Ποιούς κατονόμασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για οφειλές

Εντολή Σκρέκα στην ΡΑΕ για έλεγχο στις ρήτρες - Ποιούς κατονόμασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για οφειλές
Διπλός έλεγχος σε προμηθευτές για ρήτρες και οφειλές σε Δήμους
Εντολή στη ΡΑΕ να του παραδώσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πλήρη κατάλογο με τις Ρήτρες που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός φέρεται να έχει σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιοι προμηθευτές χρεώνουν υπερβολικά μεγάλες Ρήτρες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το τελικό όφελος για τους καταναλωτές από τις κρατικές επιδοτήσεις. Είχε προηγηθεί, με εντολή επίσης του υπουργού, δύο κατ επείγουσες επιστολές της ΡΑΕ προς τους προμηθευτές, μία μέσα στον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο για την αποστολή των τιμολογίων τους προκειμένου να διασταυρώσει εάν πράγματι πέρασαν στους καταναλωτές οι επιδοτήσεις.
Χθες το ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Αρβανιτίδη  κατέθεσε ερώτηση για τον έλεγχο της εφαρμογής των ρητρών από την ΡΑΕ και την ανάγκη θέσπισης πλαφόν.

Παπαστεργίου: Ποιοί χρωστούν στον Δήμο Τρικκαίων

Από τον έλεγχο της ΡΑΕ θα φανεί εάν κάποιοι προμηθευτές έχουν πράγματι εφεύρει έναν ακόμη τρόπο, μετά τις καθυστερήσεις ανεξόφλητων οφειλών στους Διαχειριστές και την παρακράτηση τελών από τους Δήμους, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους που πιέζεται ασφυκτικά λόγω των υψηλών τιμών ρεύματος και της δυσκολίας ανεύρεσης κεφαλαίων για αγορές ενέργειας.
Το ζήτημα της παρακράτησης τελών των Δήμων αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις 27 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στην εισαγωγική του ομιλία προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στη σενεδρίαση της 27ης Ιανουραίου κατονόμασε αυτή τη φορά τους προμηθευτές που χρωστάνε.

Αναφέρθηκε στο δικό του Δήμο, στον οποίο όπως είπε η εταιρία ΚΕΝ έχει να πληρώσει τέλη από τον Δεκέμβριο του 2020, οι εταιρίες NRG και Ηρων από τον Ιανουάριο του 2021, η Voltera από τον Μάιο του 2021 και η Eunice Energy από τον Μάιο του 2021. Οι ίδιες εταιρίες, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου εμφανίζουν και τις μαγαλύτερες καθυστερήσεις στους περισσότερους Δήμους.
Το ζήτημα τέθηκε από την ΚΕΔΕ προσφάτως και στον υπουργό Κώστα Σκρέκα με αίτημα να νομοθετήσει ότι καθυστέρηση καταβολής των τελών πέραν του τριμήνου αποτελεί υπεξαίρεση. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι Δήμοι που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Η διοίκηση της ΚΕΔΕ εκφράζει φόβους ότι, με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και ορατό τον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε ασφυξία, το φαινόμενο θα επιδεινωθεί και θυμίζει τα «φέσια» που άφησαν η Energa και η Ηellas Power.

Κατάθεση ερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τον έλεγχο των ρητρών


Παράλληλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον αρμόδιο Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Αρβανιτίδη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα σχετικά με την αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των αιτημάτων/παραπόνων από το πληροφοριακό σύστημα myrae της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων του ρεύματος αλλά και την ανάγκη για μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματά τους αλλά και την καλύτερη κατανόηση και υπολογισμό των χρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον τεράστιο αριθμό παραπόνων σχετικά με τις υπερβολικές χρεώσεις και την έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση, οι βουλευτές ζητάνε να μάθουν από τον Υπουργό εάν κρίνει ότι είναι επαρκώς στελεχωμένη η ΡΑΕ, ποιο είναι το σχέδιο οργάνωσης και διεκπεραίωσης των παραπόνων στην ΡΑΕ, εάν θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και αν θα οριστεί πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης