Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 12,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της BP το 2021 - Η αιτία της κερδοφορίας

Στα 12,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της BP το 2021 - Η αιτία της κερδοφορίας
Η BP σημείωσε επίσης καθαρά κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,9 δισ. δολάρια.

Τεράστια άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BP το περασμένο έτος, -τα υψηλότερα των τελευταίων 8 ετών - υποστηριζόμενη από την άνοδο των τιμών των commodities. Σύμφωνα με το CNBC, ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου εμφάνισε καθαρά κέρδη (replacement cost profit) 12,8 δισ. δολαρίων, έναντι ζημίας 5,7 δισ. δολαρίων το 2021.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η BP σημείωσε επίσης καθαρά κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,9 δισ. δολάρια.

«Ήταν άλλο ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney στο «Squawk Box Europe» του CNBC. Η BP είπε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει περαιτέρω εξαγορές μετοχών 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διατήρησε το μέρισμά της στα 5,46 σεντς ανά μετοχή. Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, από 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το τέλος του 2020.

Παράλληλα, οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 1,5% κατά τις πρώτες πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε πάνω από 23% σε ετήσια βάση. Η άνοδος των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, σε συνδυασμό με το ράλι της τιμής του πετρελαίου στα υψηλά επτά ετών, οδήγησε τους μεγαλύτερους γίγαντες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο να αποκομίσουν μεγάλα έσοδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης