Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό οκταετίας τα κέρδη της BP στα 12,8 δισ. δολ το 2021

Σε υψηλό οκταετίας τα κέρδη της BP στα 12,8 δισ. δολ το 2021

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου έφτασαν τα 4,1 δισ. δολάρια – Διατηρείτε το μέρισμά στα 5,46 σεντς ανά μετοχή

 

Τα κέρδη της BP έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών το 2021, αυξημένα από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς η εταιρεία ενίσχυσε τις επαναγορές μετοχών και επιτάχυνε τα σχέδια για μείωση των εκπομπών με αυξημένες δαπάνες για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα ετήσια κέρδη της BP διαμορφώθηκαν στα 12,85 δις. δολ. μετά από μια μεγάλη απώλεια το 2020, είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο στη Βρετανία για υψηλότερους φόρους στους παραγωγούς ενέργειας προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από τις υψηλότερες τιμές και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν μέρει αντισταθμισμένα από τα ασθενέστερα αποτελέσματα των εμπορικών συναλλαγών και τον αντίκτυπο του υψηλότερου ενεργειακού κόστους σε δραστηριότητες όπως η διύλιση, ανέφερε η εταιρεία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τα μέσα του περασμένου έτους λόγω των περιορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου και της υψηλότερης ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από το κλείσιμο της πανδημίας.

Αύξηση δαπανών για την καθαρή ενέργεια

Η BP ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στις δραστηριότητές της με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Ωστόσο, καθώς εταιρείες όπως η BP μειώνουν τις δαπάνες για νέα έργα ορυκτών καυσίμων, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν πιο ασταθείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney. «Μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αστάθεια τους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε ο Looney στο Reuters.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τα κέρδη, έφτασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,93 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο τριμηνιαίο κέρδος της BP από τις αρχές του 2013. Οι μετοχές της BP ενισχύθηκαν κατά 0,3% στις 1446 GMT, σε σύγκριση με πτώση 0,1% στον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη ενέργειας (.SXEP).
Σε ετήσια βάση, τα κέρδη της BP ανήλθαν 12,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με ζημία 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, όταν διέγραψε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την πτώση της ζήτησης ενέργειας.

Μείωση χρέους

Το χρέος της BP μειώθηκε στα 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, μειωμένο κατά 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η εταιρεία διατήρησε το μέρισμά της στα 5,46 σεντς ανά μετοχή και αύξησε τους στόχους επαναγοράς μετοχών της σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν το 2022 σε ένα εύρος από 14 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια, από 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Την περασμένη εβδομάδα, η Shell αύξησε τις εξαγορές μετοχών και το μέρισμά της αφού τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, βοηθούμενη από τις ισχυρές επιδόσεις των συναλλαγών αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης