Ενέργεια

IHS Markit: Πώς το LNG μπορεί να αντικαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου της Ουκρανίας στην Ευρώπη

IHS Markit: Πώς το LNG μπορεί να αντικαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου της Ουκρανίας στην Ευρώπη
Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ήταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιανουάριο

Εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας σταματούσαν σε περίπτωση που μεγάλωνε η ένταση στην σχέση τους, οι εισαγωγές LNG θα ήταν αρκετές για να αντικαταστήσουν τις ροές προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ανέφερε σε έκθεσή της η IHS Markit τη Δευτέρα (7/2).

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ήταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιανουάριο, και εάν η υπόλοιπη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας διακοπεί πλήρως, θα είχε σχετικά περιορισμένο πρόσθετο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή προμήθεια, ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης.

Η εξέταση των σεναρίων

Ωστόσο, σε ένα ακραίο -και σύμφωνα με την IHS Markit, ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο ότι θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό αγωγό, οι εισαγωγές LNG από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το έλλειμμα και θα απαιτηθούν πρόσθετοι μοχλοί εφοδιασμού. «Μέχρι στιγμής, αυτό είναι περισσότερο μια κρίση τιμών παρά μια κρίση φυσικής προσφοράς», δήλωσε ο Shankari Srinivasan, αντιπρόεδρος της IHS Markit. «Ενώ η παροχή φυσικού αερίου επαρκεί για την κάλυψη των περισσότερων αναγκών της αγοράς μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, οι υψηλές τιμές ήδη οδηγούν σε κλείσιμο ορισμένων βιομηχανιών και απολύσεις εργαζομένων στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Srinivasan.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου της IHS Markit, Michael Stoppard, «σε ένα ακραίο, αν και εξαιρετικά απίθανο, σενάριο όπου όλες οι ροές ρωσικών σωλήνων διακόπηκαν, η στεγανότητα της παγκόσμιας παροχής LNG και η περιορισμένη πλεονάζουσα ευρωπαϊκή ικανότητα επαναεριοποίησης LNG σημαίνει ότι θα χρειαστούν άλλοι μοχλοί εφοδιασμού για να καλυφθεί το χάσμα». Σε ένα τέτοιο σενάριο, περισσότερη δυναμικότητα παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να επανέλθει στο δίκτυο, ή τα λουκέτα στους σταθμούς καύσης άνθρακα θα πρέπει να καθυστερήσουν».

Οι παγκόσμιες δράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προσπαθούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια LNG για την Ευρώπη σε περίπτωση που η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακωθεί περαιτέρω.

Η μεγάλη εξαγωγέας LNG Αυστραλία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν έτοιμη να στείλει φορτία LNG στην Ευρώπη για να «υποστηρίξει τους φίλους και τους συμμάχους της», ενώ το Κατάρ έχει σηματοδοτήσει την προθυμία να εκτρέψει ορισμένα φορτία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσει τη μεταπώληση φορτίων φυσικού αερίου εκτός ΕΕ.

«Υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα χωρητικότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου, ιδίως μέσω των τερματικών σταθμών LNG», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης