Ενέργεια

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο - Κοντά στα 95 δολ. κινείται το Brent και στα 94 δολ το αργό

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο - Κοντά στα 95 δολ. κινείται το Brent και στα 94 δολ το αργό

 Λόγω των εντάσεων Ουκρανίας-Ρωσίας

 

Σε υψηλό επταετίας κινήθηκε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, υπό τους φόβους ότι μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που θα διαταράξουν τις εξαγωγές από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο.

Περί τις 20:30 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,51%, στα 94,94 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφτασε στο ανώτατο όριο των 96,16 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,97%, στα 94 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε φτάσει τα 94,94 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδοαπό τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.
Πρόσθεσε ότι η αγορά πετρελαίου είναι πολύ ευαίσθητη σε οποιαδήποτε είδηση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά και η πλεονάζουσα ικανότητα των παραγωγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Ρωσική εισβολή

Οι ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν συγκλονίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση, ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Σε αυτή την περίπτωση, το Brent πιθανότατα θα ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.
Οι εντάσεις έρχονται καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, ομάδα γνωστή ως OPEC+, αγωνίζονται να ενισχύσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.

Πιέσεις

«Οι τιμές του πετρελαίου υφίστανται για άλλη μια φορά τρομερή ανοδική πίεση, καθώς ο ΟΠΕΚ+ έχασε τους στόχους παραγωγής του κατά 900.000 βαρέλια τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Pratibha Thaker, επικεφαλής του Economist Intelligence Unit για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ προέτρεψε τη Δευτέρα τον ΟΠΕΚ+ να κλείσει το χάσμα μεταξύ των λόγων και των πράξεών του.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, παρόλο που υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε νωρίτερα ότι η πρόοδος γίνεται «πιο δύσκολη». «Μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε να απελευθερώσει 1,3 εκατομμύρια βαρέλια προμήθειας, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αμβλύνει τους περιορισμούς εφοδιασμού», δήλωσε ο Thaker.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης