Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Παράταση για την έκδοση εγγυητικών για τα παλιά έργα ΑΠΕ - Μπαράζ διαπραγματεύσεων

ΥΠΕΝ: Παράταση για την έκδοση εγγυητικών για τα παλιά έργα ΑΠΕ - Μπαράζ  διαπραγματεύσεων
Πιθανώς και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα δίνει περιθώριο χρόνου έως τα τέλη Μαρτίου
Πίστωση χρόνου αναμένεται να δώσει εντός των επόμενων ημερών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στην υποβολή της εγγυητικής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για τα παλιά έργα ΑΠΕ.
Οι επενδυτές που κατέχουν παλιές άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού έχουν σήμερα περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ, ή στον ΔΕΔΔΗΕ για μικρότερα έργα, πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης ώστε να γλιτώσουν την υποβολή της εγγυητικής επιστολής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW). Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, πιθανώς και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα δίνει περιθώριο χρόνου έως τα τέλη Μαρτίου.

Η υποβολή εγγυητικής είχε προβλεφθεί για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού με στόχο να γίνει ένα «φιλτράρισμα» στην αγορά των ΑΠΕ από το πλήθος των αιτήσεων για νέα έργα πράσινης ενέργειας. Και η εγγυητική έχει προβλεφθεί ότι θα επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή του αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Τα παλιά έργα εξαιρέθηκαν, αλλά για να διατηρήσουν την άδεια ή τη βεβαίωση παραγωγού τούς δόθηκε το περιθώριο υποβολής στους Διαχειριστές έως τις 28 Φεβρουαρίου του πλήρους φακέλου για οριστικούς όρους σύνδεσης ως προϋπόθεση για να αποφύγουν την κατάθεση εγγυητικής.

Μπαράζ διαπραγματεύσεων για τις παλιές άδειες

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία οι «γκρίνιες» προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πλήθαιναν και έτσι αποφασίστηκε να παραταθεί για έναν μήνα η σχετική προθεσμία. Άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνονται σοβαροί λόγοι αδυναμίας υποβολής φακέλου για οριστικούς όρους σύνδεσης, καθώς πολλές καθυστερήσεις δεν οφείλονται στους επενδυτές, όπως π.χ. η έγκριση της ΑΕΠΟ. Επίσης, για πολλούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν εγγυητικές καθώς οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές και περιορίζονται κυρίως στους …καλούς τους πελάτες.

Πόσο μάλλον, όταν ακολουθεί κι άλλη εγγυητική με τη αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης η οποία ορίζεται ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε κιλοβάτ (kW) ως εξής: σαράντα δυο ευρώ ανά κιλοβάτ (42 ευρώ/kW) για το τμήμα της ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW), είκοσι ένα ευρώ ανά κιλοβάτ (21 ευρώ/kW) για το τμήμα της ισχύος από ένα έως και δέκα μεγαβάτ (1 έως 10 MW), δεκατέσσερα ευρώ ανά κιλοβάτ (14 ευρώ/kW) για το τμήμα της ισχύος από δέκα έως εκατό μεγαβάτ (10 έως 100 MW) και επτά ευρώ ανά κιλοβάτ (7 ευρώ/kW) για το τμήμα της ισχύος πάνω από εκατό μεγαβάτ (100 MW).

Γι΄ αυτό, την τελευταία περίοδο οι κάτοχοι παλαιών αδειών ή βεβαιώσεων επιχειρούν να προλάβουν την υποβολή πλήρους φακέλου για οριστικούς όρους σύνδεσης διατηρώντας τα πολύτιμα «χαρτιά» στα χέρια τους ενώ παράλληλα παρατηρείται μπαράζ διαπραγματεύσεων με ισχυρούς της αγοράς για την πώλησή τους.

Eντατικοποίηση των όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ

Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην έκδοση όρων σύνδεσης για τις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2020 για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και αφού διεκπεραιωθούν αυτά τα αιτήματα σύνδεσης, θα ανοίξει η διαδικασία για τον νέο κύκλο αιτήσεων του 2021. Μόνο το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, αριθμός υπερπολλαπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνεχίζοντας με αυτό τον ρυθμό, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει καταφέρει ήδη μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του ΕΣΕΚ για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030. Παράλληλα, ο Διαχειριστής, βάσει των οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχει ήδη χορηγήσει, έχει δεσμεύσει «πράσινο» ηλεκτρικό χώρο που προσεγγίζει τα 7 GW, με τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ στη χώρα αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε 8,5 GW. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, καθώς ο ΑΔΜΗΕ, μόνο την περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης