Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αν η Μόσχα κατεβάσει τις στρόφιγγες...ποιό είναι το έκτακτο σχέδιο ενεργειακής επιβίωσης

Αν η Μόσχα κατεβάσει τις στρόφιγγες...ποιό είναι το έκτακτο σχέδιο ενεργειακής επιβίωσης
Αντοχή για τον Φεβρουάριο, μέτρα θα απαιτηθούν τον Μάρτιο, οι εισηγήσεις Ξιφαρά, Στάσση, Δαγούμα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό διαπιστώθηκε, ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας στην περίπτωση που το πρόβλημα με τις ροές ρώσικου αερίου περιοριστεί στην διέλευση μέσω Ουκρανίας κι αυτό διότι η Ελλάδα εισάγει το σύνολο του αερίου που προμηθεύεται από την Gazprom μέσω της Τουρκίας και του TurkStream στο σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου.

Σε περίπτωση που η Μόσχα κατεβάσει τις στρόφιγγες σε όλους τους αγωγούς που τροφοδοτούν την Ευρώπη, σενάριο που αξιολογήθηκε ακραίο, αλλά εξετάστηκε στην χθεσινή σύσκεψη, η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν το μισό της ετήσιας κατανάλωσής της που καλύπτει το ρωσικό αέριο, εξέλιξη που θα απαιτεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Για τον Φεβρουάριο, δεν εκφράστηκε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς όπως διαβεβαίωσε τόσο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από το αζέρικο αέριο που φτάνει στο ελληνικό σύστημα μέσω του αγωγού TAP (1 δις.κμ ετησίως) και τα 6 φορτία LNG .

Μάρτιος ο κρίσμος μήνας αν η κρίση κλιμακωθεί

Για τον Μάρτιο, διαπιστώθηκε ότι θα χρειαστούν μέτρα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ παρουσίασε στη σύσκεψη έκακτο σχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση εισαγωγών LNG , λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, με πετρέλαιο και επαναλειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Σύμμαχος στις προσπάθειες διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι τα χαμηλά φορτία καθώς υποχωρούν οι υψηλές χειμερινές θερμοκρασίες και οι ΑΠΕ, η παραγωγή των οποίων κατά κανόνα αυξάνεται αυτή την εποχή.

Σημαντικά θα συνδράμουν και τα αυξημένα υδάτινα αποθέματα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αλλά και η πλήρης διαθεσιμότητας των λιγνιτικών μονάδων μετά και την επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας Αγ. Δημήτριος V. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης φέρεται να δεσμεύτηκε στη σύσκεψη για την διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και πετρελαίου για την λειτουργία των μονάδων εαν απαιτηθεί.
Kανείς βέβαια δεν μπορεί να αξιολογήσει τις επιπτώσεις σε περίπτωση που το ακραίο δυσμενές σενάριο τραβήξει για μεγάλο διάστημα, ενώ δεδομένη θεωρείται η περαιτέρω πίεση στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος, ακολουθώντας την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης γύρω από το Ουκρανικό, ζήτημα που απασχόλησε και την χθεσινή σύσκεψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης