Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Οι ριζικές διαφωνίες με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για την αγορά Εξισορρόπησης

ΕΣΑΗ: Οι ριζικές διαφωνίες με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για την αγορά Εξισορρόπησης
Tο ευρωπαϊκό μοντέλο του self – dispatch αποδυναμώνεται -  Ποιά ρίσκα εντοπίζονται και τι προτείνει ο ΕΣΑΗ

Αναποτελεσματικός και κυρίως ασύμβατος με το Target Model και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την Αγορά Εξισορρόπησης, είναι ο νέος σχεδιασμός που έχει προταθεί από τον ΑΔΜΗΕ και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας συμβούλων DFC Economics. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΕΣΑΗ και ετέθη υπ όψιν της ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και τη Μεθοδολογία προσδιορισμού της ενέργειας για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η μελέτη ο σχεδιασμός που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και είναι πιθανό να αμφισβητηθεί Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να καταδικαστεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο νέος σχεδιασμός που συνεπάγεται μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αναποτελεσματικός και ασυνεπής με το ευρωπαϊκό Target Model, προκαλεί αβεβαιότητα και επιπλέον ρίσκα στους συμμετέχοντες στην αγορά, ενώ χάνονται τα περισσότερα από τα οφέλη που δικαιολογούν την προσέγγιση της κεντρικής κατανομής Central – dispatch. Επίσης το ευρωπαϊκό μοντέλο του self – dispatch αποδυναμώνεται.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταλήγει η μελέτη «συνιστούμε να επανεκτιμήσετε την ευκαιρία εισαγωγής ενός νέου σχεδιασμού που να είναι βασισμένος σε λεπτομερή ανάλυση κόστους-οφέλους, συγκρίνοντας το Νέο σχέδιο με εναλλακτικά μέτρα πολιτικής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχου.

Η μελέτη παρουσιάζει κατ΄αρχήν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου που όπως επισημαίνει είναι:

Ο ΑΔΜΗΕ χαρακτηρίζει τις προσφορές των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης ανάλογα με τον σκοπό τους και συγκεκριμένα:

  • Ως προσφορές εξισορρόπησης χαρακτηρίζονται εκείνες που επιλέγονται για την εξισορρόπηση σε πραγματικό χρόνο.
  • Ως προσφορές ανακατανομής (redispatch) χαρακτηρίζονται οι προσφορές που γίνονται για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης.


Επίσης ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα αμοιβών ανάλογα με τον σκοπό:

  • Οι προσφορές «εξισορρόπησης» αμείβονται σύμφωνα με τον κανόνα payas-cleared.
  • Οι προσφορές ανακατανομής αμείβονται σύμφωνα με τον κανόνα «payas-bid».


Ο χαρακτηρισμός κάθε προσφοράς καθορίζεται κατά το χρόνο διακανονισμού, δηλαδή, οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους συμμετέχοντες στην αγορά μόνο μετά την προσφορά ή εφόσον προσφορά έχει υποβληθεί και επιλεγεί από τον ISP.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο νέος αυτός σχεδιασμός ενέχει περιττούς κινδύνους για τους συμμετέχοντες στην αγορά, οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματώσουν στη στρατηγική προσφορών τους δύο τύπους κινδύνων:
Δεν γνωρίζουν ποιος κανόνας αμοιβής θα ισχύσει για τις προσφορές τους  στον βαθμό που αυτές οι προσφορές επρόκειτο να ενεργοποιηθούν για σκοπούς «ανακατανομής»
Υποβάλλουν προσφορές πάνω από το πρόσθετο κόστος τους, εκτιμώντας ότι οι προσφορές δεν θα γίνονται δεκτές παρά το γεγονός ότι θα ήταν αποτελεσματικό και βολικό να ενεργοποιηθούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτοί οι κίνδυνοι και η συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μη βέλτιστη επιλογή των πόρων που παρέχουν βοηθητικές υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απομάκρυνση των τιμών από τα αποδοτικά επίπεδα και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα συνολικό κόστος προμήθειας για βοηθητικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, ένας τέτοιος μεικτός κανόνας τιμολόγησης μπορεί να βλάψει τη συμμετοχή των ελληνικών μονάδων στις πλατφόρμες για πανευρωπαϊκές προμήθειες βοηθητικών υπηρεσιών, όπως το PICASSO, το MARI και το TERRE.
Το νέο σχέδιο δεν συνάδει με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με τους σχετικούς κανονισμούς του ACER.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο ίδιος ο ACER διευκρινίζει ότι ο μόνος λόγος για την απόκλιση από την αρχή της οριακής τιμολόγησης είναι όταν η ενεργοποίηση των προσφορών δεν τηρεί την αξιοκρατική σειρά, ανεξάρτητα από τον σκοπό για τον οποίο το οι προσφορές ενεργοποιούνται.
Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την αγορά εξισορρόπησης επιβάλλουν οριακή τιμολόγηση, και μόνο οι προσφορές που ενεργοποιούνται για εσωτερική συμφόρηση αμείβονται με διαφορετική μέθοδο.

www.worldenergynews.gr
.





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης