Ενέργεια

Επιταχύνεται η έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης του ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας με στόχο την ένταξη στα έργα PCI

Επιταχύνεται η έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης του ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας με στόχο την ένταξη στα έργα PCI
Σε αναμονή ο ΔΕΣΦΑ περιμένει τις τελικές αποφάσεις
Με στόχο την επιτυχή ένταξη στα έργα PCI κινείται το ΥΠΕΝ για τo project της αναβάθμισης της ΥΑΦΑ Ν.Καβάλας μετά την συνάντηση που έχει υπάρξει μεταξύ ΥΠΕΝ και ΡΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του ο ΔΕΣΦΑ τηρεί στάση αναμονής καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης.
Ο Κανονισμός Τιμολόγησης, όπως όλα δείχνουν, θα έχει την μορφή στην οποία κατέληξε η ΡΑΕ δηλαδή 50%  "κοινωνικοποίηση" που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, 35% χρηματοδότηση από τα προνομιακά κονδύλια του PCI και 15% χρηματοδότηση του επενδυτή.

Το έργο ενδιαφέρει άμεσα τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος και ως διαχειριστής του συστήματος αναμένεται να έχει κοβικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα ο τομέας της αποθήκευσης αποκτά μεγαλύτερη σημασία με τα νέα δεδομένα της έλλειψης ικανοποιητικών προμηθειών φυσικού αερίου.
Καθώς μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα υποχρέωσει τις μεγάλες γερμανικές εταιρίες να διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους από εδώ και στο εξής.

Η ΡΑΕ δεν έχει εγκρίνει ακόμα τον Κανονισμό Τιμολόγησης, αλλά αναμένεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση άμεσα, μετά και την συνάντηση του προέδρου Αθ. Δαγούμα με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση της προνομιακής χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά έργα PCI, στα οποία είναι ήδη προενταγμένο από το 2021.
Αυτό θα απαιτήσει οι προδιαγραφές του έργου να έχουν ετοιμαστεί έγκαιρα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αναγκαίες προθεσμίες για να λάβει την ευνοϊκή χρηματοδότηση.

Η λίστα των έργων PCI θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς τα ενεργειακά έργα που περιλαμβάνει πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις και μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές επιδοτήσεις και πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.Σε κάθε περίπτωση, το όποιο ποσοστό κοινωνικοποίησης αποτελεί κρατική ενίσχυση και θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόσκληση δεσμευτικών προσφορών από το ΤΑΪΠΕΔ εφόσον εκδοθεί ο Κανονισμός

Την έκδοση του Κανονισμού Τιμολόγησης αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, της πρόσκλησης δηλαδή κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές δηλαδή την Energean Oil & Gas και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης