Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

EBIKEN προς ΥΠΕΝ: Χάθηκαν 100 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω μη ύπαρξης Μηχανισμού Αντιστάθμισης

EBIKEN προς ΥΠΕΝ: Χάθηκαν 100 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω μη ύπαρξης Μηχανισμού Αντιστάθμισης
Δίνεται για πρώτη φορά επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2
Τη βαθιά της ανησυχία για την καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων, εκφράζει η ελληνική βιομηχανία.
Σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος γονατίζει τις επιχειρήσεις, πλήττοντας όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τη βιωσιμότητα τους, το ΥΠΕΝ έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο στη διαμόρφωση και κοινοποίηση του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί για το 2021 περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της αντιστάθμισης αφορά επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση Τάση, και δραστηριοποιούνται στους τομείς των μετάλλων, του χαρτιού, των αερίων, του πετρελαίου κλπ. Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στην αύξηση του κόστους του CO2 που από περίπου 33 ευρώ/τόνο στις αρχές του 2021 σήμερα κινείται γύρω στα 90 ευρώ/ τόνο.

Χάθηκαν 100 εκατ για το 2021

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) οι ελληνικές βιομηχανίες μέχρι στιγμής στερούνται των δυνατοτήτων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, λόγω της καθυστέρησης από το ΥΠΕΝ στη διαμόρφωση και κοινοποίηση προς την ΕΕ του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης.
Η ανάγκη αλλαγής στον μηχανισμό αντιστάθμισης προέκυψε μετά την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους. Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με έναρξη της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές το νέο καθεστώς θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

Μέχρι σήμερα ωστόσο το υπουργείο δεν έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο μηχανισμό, όπως υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ. Σύμφωνα με την ‘Ένωση, αν ο νέος μηχανισμός είχε εγκαίρως τεθεί σε εφαρμογή, τότε οι επιλέξιμες βιομηχανίες θα έπαιρναν περί τα 100 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμιση κόστους ρύπων για το 2021
Σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η ΕΒΙΚΕΝ, έχει επισημάνει τον ορατό κίνδυνο από τη σημαντική καθυστέρηση και έχει ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κοινοποίηση του νέου μηχανισμού, προκειμένου να προχωρήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισή του από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Επιπρόσθετη δυνατότητα πέραν του 75%

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά την εφαρμογή της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή.
Ο ελληνικός μηχανισμός, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιπλέον περιορισμού́ της επιβάρυνσης των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης