Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από Putin - Προς παραμονή στη Λευκορωσία- Η απειλή για τον Nord Stream2

Επίδειξη ισχύος από Putin - Προς παραμονή στη Λευκορωσία- Η απειλή για τον Nord Stream2
O Putin θα επιβλέψει αύριο (19/2/2022) τεράστια στρατιωτική άσκηση - Περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ουκρανία αναφέρει το Κίεβο
Συνεχίζεται ο πόλεμος της προπαγάνδας και το παιχνίδι εντυπώσεων Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την ουκρανική κρίση. Από την μία πλευρά η Δύση επιμένει ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τις συνοριακές περιοχές αλλά τις ενισχύει και από την άλλη η Μόσχα υπογραμμίζει ότι δεν θέλει πόλεμο και ότι δεν σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, αναλοίνωσαν τη «μαζική εκκένωση» των εδαφών στην ουκρανική επαρχία του Donetsk, από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, σε συνεννόηση με τη Μόσχα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης οντότητας υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει να παράσχει καταφύγιο για τους πολίτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την αυτοαποκαλούμενη "ΛΔ του Donetsk", στην οποία οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών έχουν ενταθεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Πάντως, η Γερμανία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το κλίμα και απειλεί τη Ρωσία με επιβολή κυρώσεων για τον αγωγό Nord Stream 2.

H Γερμανία έβαλε στο τραπέζι τον αγωγό Nord Stream 2

Πιο αναλυτικά, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, δήλωσε πως όλες οι επιλογές -ακόμα και o Nord Stream 2- είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
«Εμείς, η Γερμανία, είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουμε υψηλό τίμημα γι' αυτό» είπε και συνέχισε «για μένα, στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές, ακόμα και ο Nord Stream 2».
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία δεν έστειλε αντιπροσωπεία στη Σύνοδο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η Μπέρμποκ έστειλε μέσω της ομιλίας της ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: «η ασφάλεια δεν μπορεί να έρθει σε βάρος άλλων χωρών».

Η συνάντηση Putin-Lukashenko

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, είχε κρίσιμη συνάντηση με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko. Κύριο
αντικείμενο το εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Λευκορωσία και μετά την 19η Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Σημειώνεται πως περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες, όση είναι περίπου και η στρατιωτική δύναμη της Λευκορωσίας, συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση, μπορούν να αποτελέσουν την απόλυτη «κάλυψη» για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια επίθεση στο Κίεβο.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία είναι η ισχυρότερη που καταγράφεται μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Βάσει του προγραμματισμού, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν με το πέρας των ασκήσεων.

Ανατροπή;

Ωστόσο, η συνάντηση Putin – Lukashenko μπορεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, γεγονός που αν συμβεί θα παρατείνει και την αγωνία της Δύσης, συντηρώντας τις ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία.
«Θα λάβουμε όλες τις δέουσες αποφάσεις» είπε ο Lukashenko, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία θα αφήσει στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό στη Λευκορωσία.
Ο Lukashenko, ο οποίος κρατά τα ηνία της Λευκορωσίας από το 1994, αντιστεκόταν για χρόνια στη δημιουργία μιας μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, στάση όμως που άλλαξε άρδην από το 2020 και μετά, όταν και ο πρόεδρος Putin τον στήριξε πολιτικά και οικονομικά απέναντι στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Έκτοτε ο Lukashenko έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον Putin, σε τέτοιο σημείο που η αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι παραδίδει την κυριαρχία της Λευκορωσίας στον Ρώσο πρόεδρο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης