Υπογράφεται η ΥΑ για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια και Κυκλάδες - Διπλάσιο κόστος για την εγγυητική

Υπογράφεται η ΥΑ για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια και Κυκλάδες - Διπλάσιο κόστος για την εγγυητική
Δεν προβλέπεται διαγωνισμός, αλλά θα προκρίνονται με κριτήριο την προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων - Στα 63 ευρώ/MWh η ταρίφα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ που θα «υποδεχθεί» τις αιτήσεις για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από επενδυτές μικρών φωτοβολταϊκών σε κορεσμένες περιοχές του δικτύου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο “worlenergynews.gr” στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μόλις ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις επί των σχολίων των επιτελείων του ΥΠΕΝ και του ΔΕΔΔΗΕ και άμεσα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, υπογράφεται η απόφαση.

Αφορά στα μικρά φωτοβολταϊκά έργα σε κορεσμένες περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και των Κυκλάδες, όπου από το περασμένο καλοκαίρι, με ειδική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, «άνοιξε» ηλεκτρικός χώρος. Ειδικότερα, απελευθερώθηκαν 86 MW στα δίκτυα της Πελοποννήσου, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες, εκ των οποίων 15 MW για net metering, 40 MW στην Εύβοια και 140 MW στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 MW για net metering).
Η πολυαναμενόμενη από την αγορά των φωτοβολταϊκών ΥΑ, η οποία έπρεπε να έχει εκδοθεί δύο μήνες από την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, δηλαδή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, είναι απαραίτητη όχι μόνο για να τεθεί σε κανονική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά και για τον καθορισμό της εγγυητικής επιστολής, καθώς και των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι πιο έτοιμοι θα παίρνουν τον ηλεκτρικό χώρο

Είναι αξιοσημείωτο ότι με την αίτηση χορήγησης προσφοράς σύνδεσης υποβάλλεται εγγυητική επιστολή, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Αντίγραφο της εγγυητικής επιστολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά ταυτόχρονα με την αίτηση και η πρωτότυπη εγγυητική επιστολή θα προσκομίζεται σε φυσικό αντίγραφο ή θα αποστέλλεται με αποδεικτικό παραλαβής εντός πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή.
Η εγγυητική επιστολή θα επιστρέφεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται είτε πριν την χορήγηση της οριστικής προσφοράς, είτε εντός διαστήματος δύο μηνών από τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να την αποδεχτεί.

Για τα έργα στις συγκεκριμένες περιοχές δεν προβλέπεται διαγωνισμός, αλλά θα προκρίνονται με κριτήριο την προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Άρα ο πιο έτοιμος και ο πιο γρήγορος θα προκρίνεται στη λίστα του ΔΕΔΔΗΕ και θα μπορεί να «καταλάβει» ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, θα μπορεί να υποβάλλει μόνον μία αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μέχρι 400 κιλοβάτ (kW) για κάθε ένα από τα τρία κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Κυκλάδων, ενώ στην Εύβοια το όριο έχει οριστεί στο 1 MW. Τα έργα θα κατακυρώνουν ταρίφα, εκτός διαγωνισμών, βάσει του πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ, στα 63 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης