Ενέργεια

Η αντίδραση της Uniper στο «πάγωμα - μπλόκο» του Nord Stream 2

Η αντίδραση της Uniper στο «πάγωμα - μπλόκο» του Nord Stream 2
Η Δύση έβαλε μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού

Η Uniper, ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Gazprom, δεν εξετάζει επί του παρόντος κανένα νομικό μέτρο μετά την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει επ' αόριστον τον αγωγό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν ασχολούμαστε, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή, με οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το εάν αυτό θα μπορούσε ή θα είχε νομικές συνέπειες», είπε ο Klaus-Dieter Maubach στους δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έτους. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «υπολογίζουμε σε μια διπλωματική λύση την οποία πραγματικά προσδοκούμε, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία πιστοποίησης γύρω από το Nord Stream».

Όπως είναι γνωστό, χθες (22/2) η Δύση έβαλε μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία είχαν προϊδεάσει τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η Γερμανία σε παλιότερες δηλώσεις τους.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ο Maubach τόνισε ότι: «Θα πίστευα ότι αν κάποιος σκεφτεί νομικές ενέργειες κατά της γερμανικής κυβέρνησης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήταν ο Nord Stream 2 και όχι εμείς που είμαστε απλά ένας χρηματοοικονομικός επενδυτής. Και δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι σκέφτονται τέτοιου είδους ενέργειες».

Τέλος, ο αγωγός ανήκει στη ρωσική εταιρεία Gazprom, που ανέλαβε το ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής, που ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο κόστος χρηματοδοτήθηκε από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία πέντε εταιρειών: OMV (Αυστρία), Wintershall Dea (Γερμανία), Engie (Γαλλία), Uniper (Γερμανία) και Shell (Ηνωμένο Βασίλειο).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης