Τελευταία Νέα

Σδούκου: Σύντομα σε διαβούλευση το δεύτερο σκέλος του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Σδούκου: Σύντομα σε διαβούλευση το δεύτερο σκέλος του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ
Πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και καινοτομία, τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Τη σημασία της ανακύκλωσης των ανεμογεννητριών για την χώρα τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας νωρίτερα στην διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Αιολική Ενέργεια και κυκλική οικονομία: Ανακύκλωση ανεμογεννητριών».

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, «Η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι η πραγματικότητα του καιρού και αναμένεται πλήθος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην χώρα μας. Μελετώντας τις εκτιμήσεις για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, αυτά φτάνουν τα 1,6 τρις ευρώ μέχρι το 2030 και αντιπροσωπεύουν ισχύ 180 GW μέχρι το 2025 και 280 GW μέχρι το 2030.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην χώρα τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα καταγράφει και θέτει τους δικούς της στόχους και εμείς στο υπουργείο ανάλογα θα τους αναθεωρήσουμε. Την ίδια στιγμή πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να βρούμε τρόπους για να δώσουμε κίνητρα ως προς την ανακύκλωση».Επίσης, στο προσεχές διήμερο ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο σκέλος του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο αφορά την απλοποίηση και συντόμευση της αδειοδοτικής διαδικασίας».

87878.JPG

Στη συνέχεια, η κ. Σδούκου παρουσίασε κάποια σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία μελέτης της WindEurope, σύμφωνα με την οποία «έχουμε την δυνατότητα να ανακυκλώσουμε το 85-90% των ανεμογεννητριών. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις πρώτες ύλες αυτών των εξαρτημάτων αλλά δεν είναι εύκολη διαδικασία η ανακύκλωση των πτερυγίων των ανεμογεννητριών.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη υποδομών και τεχνολογιών για την αποσυναρμολόγηση, τη συλλογή, την μεταφορά και την επεξεργασία αυτών των υλικών. Θεωρώ ότι θα βρεθούν οι λύσεις, με βασική προϋπόθεση την καλή θέληση των ιθυνόντων.  Πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και καινοτομία. Τέλος, λόγω του ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο μέρος της κυκλικής οικονομίας, είναι κομβικό να θέσουμε το ζήτημα της ανακύκλωσης των ανεμογεννητριών σε απόλυτη προτεραιότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης