Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεντβέντεβ: Συνεχίζουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι στόχοι Putin - Βοήθεια ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς (Live)

Μεντβέντεβ: Συνεχίζουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι στόχοι Putin - Βοήθεια ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς  (Live)
Στα 19 μίλια από το κέντρο του Κιέβου τα ρωσικά στρατεύματα - Υπ Αμυνας Βρετανίας 12.52 ώρα Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
UPD (12.30)  Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Ουκρανίας του Κιέβου, οι πυραυλικές επιθέσεις αυξάνονται και ήδη καταγράφονται χτυπήματα σε πολυκατοικίες και στο αεροδρόμιο.

Υπήρξαν φήμες ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky είναι έτοιμος να παραδώσει την Ουκρανία στην Ρωσία, ενώ άλλες φήμες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόετειναν να φυγαδεύσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Η πραγματικότητα είναι ότι συντονίζεται σχέδιο εκεχειρίας, όπου θα παραδοθεί το Κίεβο στις ρωσικές δυνάμεις, για την ώρα ωστόσο μαίνονται οι μάχες και οι Ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις.
Ήδη, τουλάχιστον 198 Ουκρανοί είναι νεκροί και 1.115 τραυματίες.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ στο Κίεβο ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία.
Βομβαρδισμοί ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου 26/2 στο κέντρο του Κιέβου, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή, ενώ μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας και συγκεκριμένα σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Διαβάστε αναλυτικά

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/612640/katarreei-i-amyna-tis-oukranias-vomvardizetai-to-kievo-i-rosia-proothei-sxedio-paradosis-vorrell-sxediazoun-katoxi

H τρφοδοσία φυσικού αερίου

Κανονικά εκτελείται η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από την Gazprom και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών, ενώ οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν ανακάμψει για να πλησιάσουν τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στα συμβόλαια διαμετακόμισης, μεταδίδει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Biden υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι ήταν απρόθυμη να διαταράξει μια περιοχή «όπου η Ρωσία έχει συστημική σημασία στην παγκόσμια οικονομία».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που θα προκαλέσει ακούσια διακοπή στη ροή της ενέργειας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Daleep Singh στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αναστολής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan Chased & Co. Vincent Ayral και Javier Garrido.

Σύμφωνα με το Reuters η Gazprom πρόκειται να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe από την Πολωνία στη Γερμανία αργότερα σήμερα Παρασκευή, εν μέσω υψηλής ζήτησης στην Ευρώπη, ειδικά από την Ιταλία, δήλωσε πηγή του κλάδου. Ο αγωγός λειτουργεί αντίστροφα, ρέοντας ανατολικά προς την Πολωνία, από τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Χωρητικότητα 6,4 εκατομμυρίων κιλοβατώρα ανά ώρα (kWh/h) έχει κατανεμηθεί για την Gazprom μέσω του διαμετακομιστικού σημείου Kondratki στον αγωγό την Παρασκευή έως το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με στοιχεία του πολωνικού διαχειριστή συστήματος Gaz-System.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι παραδόσεις με προορισμό τα δυτικά θα ξαναρχίσουν, καθώς η Gazprom έκανε επίσης κράτηση δυναμικότητας στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν τη χρησιμοποίησε.




Σχετικό διάγραμμα που απεικονίζει τις αυξημένες ροές

555_5.JPG



Χθες 25/2


Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς, είπε ο Τζιμ Χόκενχαλ.

«Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χόκενχαλ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και επικεντρώνονται στην υπεράσπιση σημαντικών πόλεων σε όλη την Ουκρανία.


ΝΑΤΟ: Aνάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.



Zakharova : Απειλή για την Ρωσία ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στη Σουηδία και στη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Zakharova έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.
Η Ρωσία απείλησε με συνέπειες τις δύο σκανδιναβικές χώρες αν προχωρήσουν στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρ' ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως δήλωσε η Zakharova, «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι' αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ρωτήθηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της χώρας της, δηλώνοντας ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η δήλωση της Zakharova ήρθε ως «απάντηση» στις παραπάνω δηλώσεις, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».


ΝΑΤΟ:«Φριχτό στρατηγικό λάθος» η επίθεση της Ρωσίας

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεγελιέται από το μπαράζ ψεμμάτων της ρωσικής κυβέρνησης, τονίζει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Συμμαχίας.

Οπως επισημαίνει η απόφαση του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία ήταν ένα «φριχτό στρατηγικό λάθος».
Το ΝΑΤΟ προχωρά σε επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα και ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες στρατιωτικές αναπτύξεις προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή.

Oυκρανία: Πυρά κατά πλοίων και ασθενοφόρων

Η Ρωσία έβαλλε εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας στο Facebook.
Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλλαν εναντίιον του Namura Queen, υπό σημαία Παναμά, και του Millennial Spirit, υπό σημαία Μολδαβίας.

Τα πληρώματα απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, από την ουκρανική υπηρεσία διάσωσης.Η Ουκρανία έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους στρατιώτες ότι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων στις περιοχές Ζαπορίζιε και Τσερνίχιφ.
Ο υπουργός Βίκτορ Λιάσκο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Ukrainian TV ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Τσερνίχιφ.


Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ για την εισβολή στην Ουκρανία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ένωση αλλά δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

"Δεν θα υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον τους, ωστόσο επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων ώστε να τελειώσει η βία στην Ουκρανία", είπε ο Σάλενμπεργκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που αναμένεται να εγκρίνει μια δέσμη κυρώσεων που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα πως η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για την εισβολή στην Ουκρανία.

"Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα, είναι ο κ. Πούτιν και ο κ. Λαβρόφ, που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, θα υποβληθούν σε αυστηρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να "αναστείλει" τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού "με άμεση ισχύ", απαντώντας στην "ένοπλη επίθεση" εναντίον της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Ρώσους πολίτες, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

 


Ο Πούτιν ζητά επέμβαση στρατού στην Ουκρανία

Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με τον Volodymyr Zelensky, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν νωρίτερα για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια ώρα πληροφορίες των ΗΠΑ, που μεταδίδει το Bloomberg  αναφέρουν ότι δεν διαθέτει η Ρωσία τον έλεγχο του εναερίου χώρου της Ουκρανίας.
Και όλα αυτά την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο, με τις σειρήνες να ηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί άμεσα η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να αναλάβει την εξουσία, ενώ αποκάλεσε ναζί και τρομοκράτες την ηγεσία.
O Putin έκανε λόγο για τρομοκράτες που αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Χάρκοβο, όπου ενεργούν οι Ναζί, σύμφωνα με τον Vladimir Putin.
Μιλώντας σε επιχειρησιακή συνεδρίαση για την πρόοδο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, με μέλη του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος, κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικούς να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, καθώς, όπως είπε, «φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και όμηροι πήραν ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».


Nωρίτερα:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ρώσικη διπλωματία είναι έτοιμη να μεταβεί στο Μίνσκ για διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα η Ρωσία αυξάνει τις ροές των αγωγών φυσικού αερίου στην Ουκρανία υψηλότερα των 100 εκατ κυβικών μέτρων /ημέρα από 50 εκατ που είχαν πέσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.


Nωρίτερα:


Στο Κίεβο βρίσκεται πλέον ο ρωσικός στρατός,
ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να προχωρήσει στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, η πτώση της οποίας θεωρείται πλέον πως είναι θέμα μερικών ωρών.
 
Η Δύση, παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις της για την επικείμενη ρωσική επίθεση, παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία και παρά την αμέριστη – στα λόγια – στήριξη που πρόσφερε στην Ουκρανία, άφησε μόνο του το Κίεβο, το οποίο ήταν γνωστό πως ήταν αδύνατο να αντισταθεί στην ρωσική πολεμική μηχανή.
Πλέον ο Putin είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και είναι αυτός που βάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ουκρανία.

Έχει ήδη διατυπώσει την πρόταση του για την παράδοση και την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, με τους όρους να σηματοδοτούν αφενός την πτώση της σημερινής κυβέρνησης Zelensky και την ανάδειξη μιας νέας - προφανώς υπό τις εντολές της Μόσχας - και αφετέρου την ουδετερότητα της χώρας, κάτι που σημαίνει πως εγκαταλείπεται οριστικά η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Zelensky, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι η Ουκρανία έμεινε μόνη, εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, αν και ακόμα παραμένει ερωτηματικό το τι θα πράξει, αν δηλαδή θα συνομιλήσει με τη Μόσχα για τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας και της κυβέρνησης του ή εάν θα πάει μέχρι τέλους με τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Συνεχής ενημέρωση από το Sky news για όλες τις εξελίξεις




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης