Διεθνή

Oι Γερμανοί εξετάζουν στοχευμένα το swift και προσφέρουν 1000 αντιαρματικά και 500 αντιεροπορικούς πυραύλους

Oι Γερμανοί εξετάζουν στοχευμένα το swift και προσφέρουν 1000 αντιαρματικά και 500 αντιεροπορικούς πυραύλους
DW: Η Γερμανία εργάζεται για να βρει «στοχευμένους και λειτουργικούς» τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT -

Υπό πίεση η Γερμανία αναφέρει η ίδια η DW και ειδικά ο καγκελάριος Σολτζ. Σύμφωνα με πλγροφορίες του Skynews η Γερμανία θα παραδόσει στην Ουκρανία 500 αντιαρματικά και 1000 αντιερεπορικούς πυραύλους.
Aπό την πλευρά τους οι Ρώσοι σύμφωνα με το RT προσανατολίζονται σε "κρατικοποιήσεις " επενδύσεων και ιδιοκτησιών ξένων στην Ρωσία.

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντώνται σήμερα εκτάκτως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκανία.

Στο τραπέζι θα βρεθεί το ζήτημα της αυστηροποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και βέβαια το θέμα του αποκλεισμού της από το διεθνές δίκτυο συναλλαγών Swift, κάτι που απορρίπτει όμως η γερμανική κυβέρνηση.Για τον Όλαφ Σολτς, όπως φαίνεται, πρόκειται για μια επιλογή στρατηγικής, θεωρώντας το μέτρο αυτό σε βάρος της Μόσχας ως έσχατο, εκτιμώντας ότι ακόμη είναι νωρίς για ένα τέτοιο βήμα.

Την στήριξή τους προς τον καγκελάριο παρέχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ο υπουργός Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία  μάλιστα κάνει σύγκριση με το Ιράν και τις ευρύτατες συνέπειες που είχε στο παρελθόν ο αποκλεισμός της χώρας από το Swift για τους πολίτες, αλλά και πλήθος ξένων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, κριτική στον Γερμανό καγκελάριο για τη στάση του ασκεί τόσο η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και η νεολαία των Πρασίνων.

Κι όλα αυτά την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται η δυσαρέσκεια έναντι της Γερμανίας για τη στάση της απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν ηγέτη της πολωνικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί την όποια συγκρατημένη στάση έναντι της Ρωσίας δεδομένων των δραματικών εξελίξεων «ντροπιαστική».

.

Τι δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην κυνέρνηση της Γερμανίας για να συναινέσει στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, με την Ιταλία να αποδέχεται την υποστήριξή της την πρόταση, παρά τους δισταγμούς της με αναφορά στο πλήγμα στο διμερές εμπόριο που εκφράστηκαν στους κόλπους της κυβέρνησης Draghi, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά μια παρόμοια κίνηση καθώς και την επιβολή κυρώσεων κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Στοχευμένες κυρώσεις

Η Γερμανία εργάζεται για να βρει «στοχευμένους και λειτουργικούς» τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
«Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημίας από την αποσύνδεση από το SWIFT (της Ρωσίας) με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τους κατάλληλους ανθρώπους», δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock με δηλώσεις της στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα «έκαψε» την προοπτική να ληφθεί απόφαση πλήρους αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών:
«Αγοράζουμε το 50% του φυσικου αερίου από τη Ρωσία.
Εάν αποκόψουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης