Ενέργεια

Η πρόταση της Βουλγαρίας στην Ελλάδα για διμερές συμβόλαιο με πυρηνικό σταθμό

Η πρόταση της Βουλγαρίας στην Ελλάδα για διμερές συμβόλαιο με πυρηνικό σταθμό

Το παρασκήνιο των συζητήσεων και οι δυσκολίες του εγχειρήματος για τη σύναψη PPA

Τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια αναζητά η Σόφια και μεταξύ άλλων χτύπησε και την πόρτα της Αθήνας.

Το θέμα έγινε γνωστό από δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ που αναπαράγουν από προχθές μέσα ενημέρωσης της χώρας του: «Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Οι ίδιες πηγές θέλουν την ελληνική πλευρά να συζητά θετικά τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο επιφυλασσόμενη για τη διερεύνηση τεχνικών και νομικών πτυχών του θέματος. Η δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος υπάρχει μόνο εφόσον συμφωνήσει εγχώρια εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής με τον αντίστοιχο φορέα της Βουλγαρίας που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια. Κι αυτό μπορεί να γίνει, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, με πολυετές διμερές συμβόλαιο (PPA). Επίσης λέγεται ότι στις συνομιλίες έπεσε και το όνομα της ΔΕΗ ως πιθανή υποψήφια να συνάμψει τέτοια συμφωνία.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης