ΔΑΠΕΕΠ: Οι κινήσεις για μείωση του κόστους από πλευράς ΑΠΕ στην Χονδρική - Στο 16% η ωφέλεια για τον ΕΛΑΠΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Οι κινήσεις για μείωση του κόστους από πλευράς ΑΠΕ στην Χονδρική - Στο 16% η ωφέλεια για τον ΕΛΑΠΕ
Πρόκειται για το Μηχανισμό, ο οποίος θα εφαρμόζεται μέχρι οι ΑΠΕ να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης

Στη μείωση των αποκλίσεων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης μέσω της αυστηροποίησης όρων και συντελεστών στοχεύει η τροποποίηση του Μεταβατικού Μηχανισμού Βέλτιστης Ακρίβειας Πρόβλεψης, που σχεδιάζει ο ΔΑΠΕΕΠ. Πρόκειται για το Μηχανισμό, ο οποίος θα εφαρμόζεται μέχρι οι ΑΠΕ να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης όταν θα λειτουργεί συνεχώς η ενδοημερήσια αγορά, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη του ΔΑΠΕΕΠ, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ. Ας σημειωθεί ότι οι αποκλίσεις είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις στο τελικό κόστος εξισορρόπησης, το οποίο προστίθεται στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Η ύπαρξη συνεχούς Ενδοημέρησιας Αγοράς θα παρέχει στις ΑΠΕ τη δυνατότητα διόρθωσης της θέσης τους ως και μία ώρα πριν τη φυσική παράδοση, πράγμα που ελαχιστοποιεί τις αποκλίσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης πραγματικού χρόνου. Προκύπτει επίσης, ότι αν εφαρμοστεί το σύστημα αυτό ο ΕΛΑΠΕ θα ανακτά σχεδόν το 16% της επιβάρυνσης από τις Ευθύνες Εξισορρόπησης των ΑΠΕ

Αλλαγές στον Μεταβατικό Μηχανισμό

Οι αλλαγές στον Μεταβατικό Μηχανισμό που προτείνει η μελέτη θέτουν αυστηρότερα όρια και συντελεστές για τις αποκλίσεις, πράγμα που, όπως επισημαίνει, κρίνεται εύλογο “ώστε να δημιουργείται κίνητρο για περαιτέρω μείωση των αποκλίσεων που προκαλούν οι ΑΠΕ, δεδομένου ότι η ημερομηνία κατάργησης των ευνοϊκών συνθηκών για τις ευθύνες εξισορρόπησης από τις ΑΠΕ στις αγορές έχει χρονικά μετατεθεί σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία των πρώτων 9 μηνών του 2021 το συνολικό κόστος για τους σταθμούς ΑΠΕ και τους φορείς εκπροσώπησης τους (ΦΟΣΕ) από την εφαρμογή του υφιστάμενου μηχανισμού έφθασε στα 14,24 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο διαμορφώνεται από τους τρεις βασικούς συντελεστές - χρεοπιστώσεις του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ- όπως αποκαλούνται, που χρησιμοποιεί ο Μηχανισμός. Πρόκειται για :
i) Την Χρεοπίστωση (IMBC_B) των χαρτοφυλακίων των Φορέων
Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) σε κανονική και δοκιμαστική λειτουργία μονάδων με Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ). Το κόστος της για τους 9μηνο 2021 θα ήταν 13,5 εκατ. ευρώ.
2) Τη προσαύξηση ΠΑΕΣΑ (Προσαύξηση Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στις Αγορές) που λαμβάνουν οι Σταθμοί ΑΠΕ, (κόστος 9μηνου 2021 ίσο με 0,54 εκατ. ευρώ) και
3) Τη χρέωση του Μεταβατικού Μηχανισμού (ΜΜΒΑΠ που επιβάλλεται σε ΦΟΣΕ και σε απευθείας συμμετέχοντες στις Αγορές σταθμούς ΑΠΕ. (κόστος 0,21 εκατ. ευρώ για το 9μηνο 2021)
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η μελέτη θεωρεί ότι η χρέωση του Μεταβατικού Μηχανισμού για τις ΑΠΕ με υποχρεωτική συμμετοχή στις αγορές ηλεκτρισμού είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή αναλογικά με το
κόστος της ευθύνης εξισορρόπησης που επιφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μία σειρά από αλλαγές, όπως :

  • Τροποποίηση της μεθοδολογίας χρέωσης του Μηχανισμού ως προς τις κατηγορίες μεγεθών χαρτοφυλακίων.
  • Καθορισμό αυστηρότερων συντελεστών και ορίων της μεθοδολογίας χρέωσης του Μηχανισμού.
  • Διάκριση συντελεστών Αιολικής και Φωτοβολταϊκής παραγωγής, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αντίστοιχες δυνατότητες πρόβλεψης έγχυσης ενέργειας, όπως αποτυπώνονται στα δεδομένα από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές.


Οι βασικές κατευθύνσεις

Προκειμένου πάντως να τροποποιηθεί η μεθοδολογία χρέωσης του Μηχανισμού (ΜΜΒΑΠ) ως προς τις κατηγορίες μεγεθών των χαρτοφυλακίων, θα χρειαστεί να τροποποιηθεί πρώτα το Άρθ.13 του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ, καθώς το εν λόγω άρθρο επιτρέπει μόνο τροποποίηση των αριθμητικών τιμών του Πίνακα Συντελεστών και όχι της δομής του (μεγέθη χαρτοφυλακίων, κλπ.).
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, μετά από εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, η μελέτη καταλήγει σε μία εισήγηση, η οποία διατηρεί το μεταβατικό χαρακτήρα του μηχανισμού (ΜΜΒΑΠ), εδράζεται σε αντικειμενικό προσδιορισμό της ευθύνης εξισορρόπησης των ΑΠΕ, και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις ανά τεχνολογία τεχνικές δυσκολίες στην πρόβλεψη έγχυσης ενέργειας ενώ οδηγεί σε μία χρέωση που μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο στις ΑΠΕ για μείωση των παραγόμενων αποκλίσεων. Προκύπτει επίσης, ότι αν εφαρμοστεί το σύστημα αυτό ο ΕΛΑΠΕ θα ανακτά σχεδόν το 16% της επιβάρυνσης από τις Ευθύνες Εξισορρόπησης των ΑΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης