Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 40 ευρώ η επιδότηση για πρώτη κατοικία τον Μάρτιο - Προς μπλόκο πλαφόν στην χονδρική

Στα 40 ευρώ η επιδότηση για πρώτη κατοικία τον Μάρτιο - Προς μπλόκο πλαφόν στην χονδρική
Η επιβολή πλαφόν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε επιπτώσεις κυρίως την ΔΕΗ η οποία από την αύξηση των εσόδων της στην παραγωγή ρεύματος έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής με τουλάχιστον 600 εκατομμύρια τους λογαριασμούς των καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα

Τα νέα επίπεδα τιμών προς τα οποία φαίνεται να οδεύουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο προκαλούν ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης που βλέπει μπροστά της το κύμα της ακρίβειας, τις σφοδρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την οικονομία και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες η επιδότηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα υπάρξει μία ελαφρά αύξηση της κρατικής ενίσχυσης για το Μάρτιο.
Ωστόσο, όσο η κρίση παρατείνεται τα περιθώρια στενεύουν και ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ που μέχρι στιγμής χρηματοδοτεί τις επιδότησης των καταναλωτών μαζί με τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο παρατεταμένο κύμα ακρίβειας που προοιωνίζεται λόγω και της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας Ουκρανίας.

Πάντως για το Μάρτιο και για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενο τιμολόγιο και πρώτη κατοικία η επιδότηση θα είναι 40 € το μήνα έναντι των 39 € που ήταν το προηγούμενο μήνα.
Το κοινωνικό τιμολόγιο θα παραμείνει στα 53 € ενώ για τους επαγγελματικούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως τάσης η επιδότηση θα παραμείνει στα 65 € ανά μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση. Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση του Μαρτίου παραμένει στα 20 € ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα την επόμενη εβδομάδα ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται διάφορα σενάρια.

Δύσκολή η εφαρμογή σχεδιασμών και εισηγήσεων

Για παράδειγμα έχει συζητηθεί η επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρισμού, ανάλογο με το πλαφόν που ανακοίνωσε ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τα υγρά καύσιμα.
Ο κύριος Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το πλαφόν στα υγρά καύσιμα θα αφορά το περιθώριο κέρδους όλων όσων δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας καυσίμων.
Παρόμοια πρόταση έχει γίνει και από την ΡΑΕ για τον ηλεκτρισμό, ενώ στο σχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών ενέργειας προβλέπεται ένας μηχανισμός προσδιορισμού ανώτατης τιμής παραγωγής ρεύματος ανά τεχνολογία και πληρωμής του επιπλέον κόστους καυσίμου.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά είναι δύσκολο να ληφθούν καταρχήν γιατί θα είναι σχεδόν αδύνατον να εγκριθούν από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

Κατά δεύτερο λόγο η επιβολή πλαφόν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε επιπτώσεις κυρίως την ΔΕΗ η οποία από την αύξηση των εσόδων της στην παραγωγή ρεύματος έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής με τουλάχιστον 600 εκατομμύρια τους λογαριασμούς των καταναλωτών παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στη Βουλή, η ΔΕΗ δεν θα παρουσιάσει κέρδη για το 2021. Η ΔΕΗ συνεχίζει και το 2022 το πρόγραμμα παροχής εκπτώσεων στους καταναλωτές και είναι κάτι, το οποίο η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να σταματήσει.

Πάντως η Κομισιόν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να δώσει το πράσινο φως στις χώρες- μέλη της να φορολογήσουν τα έκτακτα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να επενδύσουν τα έσοδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη στήριξη των καταναλωτών και των βιομηχανιών, που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι περισσότερες από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν ήδη μέτρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις λογαριασμών για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης