Ενέργεια

Aπό τις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης η ελληνική χονδρική ρεύματος με δεδομένο το άλμα των τιμών

Aπό τις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης η ελληνική χονδρική ρεύματος με δεδομένο το άλμα των τιμών
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ περίπου 11 bcm τον Ιανουάριο

Πανικός επικράτησε χθες στις αγορές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού, με τις τιμές να ξεφεύγουν και να οδηγούνται σε νέα ρεκόρ, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή στις ροές αερίου, είτε ως αποτέλεσμα κυρώσεων της Δύσης, είτε ως αντίμετρο της Μόσχας στις κυρώσεις της Δύσης, ή ίσως από κάποιο καταστροφικό χτύπημα στο δίκτυο των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.
Στο φυσικό αέριο, το πρωί στο συμβόλαιο ΤΤF Απριλίου κατέρριψε νέο ρεκόρ, φθάνοντας στα 193,95 ευρώ/MWh για να διαμορφωθεί τελικώς στα 174 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 43,005% στο κλείσιμο της ενδοημερήσιας αγοράς του ολλανδικού hub.

Οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες αγορές

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά είναι σήμερα από τις φθηνότερες την Ευρώπη μαζί με αυτή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά η τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 281,75 € ανά μεγαβατώρα στην Βουλγαρία στα 258,81 € ανά μεγαβατώρα και στη Ρουμανία στα 290,52 € ανά μεγαβατώρα. Όλες οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης στο χάρτη είχαν βαφτεί μαύρες, με την τιμή στη Γερμανία να φτάνει τα 338,2 ευρώ, στη Γαλλία τα 346,67 € ανά μεγαβατώρα την Ιταλία τα 362,72 € ανά μεγαβατώρα και την Ισπανία 341,52 €.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με το μαύρο σύννεφο του φόβου να καλύπτει την Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ενώ κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης Ελλάδας εξετάζει διεξοδικά τα έκτακτα πλάνα αντιμετώπισης ενδεχόμενης διακοπής των εξαγωγών ρωσικού αερίου.

Εντείνεται η προσπάθεια απεξάρτησης από το φυσικό αέριο

Ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας ή μερος αυτού  μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί ακόμα οριστικά από τις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όμως χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον “ είναι πολύ ανοιχτή στην επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επίπτωση μίας τέτοιας κίνησης στις αγορές.
Μέχρι χθες το βράδυ πάντως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη συνέχιζαν κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters για το νέο σχέδιο της Επιτροπής η έμφαση δίνεται στην προμήθεια υγροποιημένων φορτίων αερίου (LNG) και στο γέμισμα των αποθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αποθήκες θα πρέπει να είναι πλήρης τουλάχιστον κατά 80% έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, εν όψει του επόμενου χειμώνα.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο το σχέδιο της Κομισιόν να προβλέπει νομική δέσμευση των χωρών της ΕΕ για την πλήρωση των αποθηκών αερίου ως ένα ελάχιστο επίπεδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αναζητήσει LNG από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Ιαπωνία.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ περίπου 11 bcm τον Ιανουάριο, πράγμα που εν μέρει εξηγεί και τη σχετική αποκλιμάκωση της τιμής TTF του φυσικού αερίου (σε σχέση με τα υψηλά του Δεκεμβρίου) ως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία δημιουργεί νέα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα για την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης