Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοπελούζος: Η χειρότερη κρίση είναι μπροστά μας - Ανοιχτό σε επενδυτές το καλώδιο Αιγύπτου - Ελλάδας - Το σκέφθεται ο ΑΔΜΗΕ

Κοπελούζος: Η χειρότερη κρίση είναι μπροστά μας - Ανοιχτό σε επενδυτές το καλώδιο Αιγύπτου - Ελλάδας - Το σκέφθεται ο ΑΔΜΗΕ
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του project που η Elica έχει αιτηθεί να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα PCI
Ως την χειρότερη κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ως χώρα αλλά και ως Ευρωπαΐκή Ένωση, η οποία μάλιστα για την Ελλάδα είναι χειρότερη ακόμα και από την πτώχευση του 2010, χαρακτηρίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των δυο χωρών να προχωρήσει με βάση το project του ομίλου Κοπελούζου, είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει αύριο η Ρωσία και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να κόψει κάθε δεσμό με την Ευρωπαΐκή Ένωση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κλείσει την στρόφιγγα του αερίου και η κατάσταση θα είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη.
Ερωτηθείς για την συνεργασία του με την Gazprom ανέφερε, ότι το αέριο ρέει προς το παρόν κανονικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το πλάνο χρηματοδότησης


Ο κ. Κοπελούζος δήλωσε την ετοιμότητα του ομίλου του με την Elica Group, να προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για την υλοποίηση του καλωδίου μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου – Ελλάδος, μετά και τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που συμφώνησαν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο άλλωστε, έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ο ΑΔΜΗΕ με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου. Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και την επενδυτική συμμετοχή του στο έργο, έχοντας μάλιστα σύμφωνα τον κ. Κοπελούζο προτεραιότητα.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κοπελούζος group ελληνικών τραπεζών έχει συμφωνήσει ήδη για τη χρηματοδότηση του έργου με δάνεια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία επίσης θα χρηματοδοτήσει το έργο με ποσό μέχρι 1,5 δις. ευρώ. Το υπόλοιπο κόστος, μέχρι τα 3,569 δισ. ευρώ του εκτιμώμενου προϋπολογισμού σχεδιάζεται να καλυφθεί από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, εντασσόμενο στα PCI και ίδια συμμετοχή.

Το έργο αφορά σε διασύνδεση διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος Υψηλής Τάσης (500kV) από την Αίγυπτο στην Αττική για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Προβλέπεται η κατασκευή συδέσμου HVCD, ισχύος 3.000 MW με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς. Ο κ. Κοπελούζος κάλεσε τρίτους επενδυτές να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, το οποίο προβλέπει την χωρητικότητα μεταφοράς 3.000 MW πράσινης ενέργειας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς προάγεται από την Ευρώπη η αναζήτηση ενεργειακών πόρων, που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και των στόχων για το Κλίμα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε, η Αίγυπτος έχει πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση φωτοβολταικών στην Αίγυπτο ανέδειξαν τιμή στα 17 δολ/MWh, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή στον τελευταίο σχετικό διαγωνισμό ήταν περίπου 37 ευρώ/MWh.

Ο προσδιορισμός του WACC

Η διασύνδεση έχει ήδη ενταχθεί στο δεκαετές του ENTSO-E και αναμένεται να περάσει στα νέα έργα PCI της ΕΕ, μετά την επικαιροποίηση της λίστας τον Ιούνιο.
Το μήκος του καλωδίου φθάνει στα 950 χλμ καθώς έχει επιλεγεί σκοπίμως διαδρομή, η οποία δεν είναι μεν η πλέον σύντομη σε απόσταση αλλά παρακάμπτει τις ΑΟΖ της Λιβύης και της Τουρκίας.
Δεδομένου του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του έργου, καθώς στόχος είναι να μεταφέρει πράσινο ρεύμα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες μέσω των διασυνδέσεων, η χρέωση μεταφοράς θα προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση το IRR και την απόδοση κεφαλαίου (WACC).
Ας σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΠΕ συνολικής ισχύος 61 GW, εκ των οποίων για εξαγωγές μέσω του καλωδίου υπολογίζονται 3 GW. Χωρίς καμία νέα επένδυση θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Ελλάδα περί τα 700 MW. Aπό το μεταφερόμενο ρεύμα στόχος είναι το 1/3 να τροφοδοτεί τη βιομηχανία , το 1/3 να οδεύσει σε εξαγωγές μέσω Ελλάδος και το υπόλοιπο 1/3 να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Για τη κατασκευή του καλωδίου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τα 2,5 χρόνια, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας ακόμα χρόνος από σήμερα για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

FSRU και μονάδα φυσικού αερίου

Παράλληλα ο κ. Κοπελούζος αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινωθείσες κινήσεις για την νέα άδεια δεύτερου FSRU στην Θράκη. Η μετοχική του σύνθεση θα είναι ανάλογη με αυτή του πρώτου και ο προγραμματισμός είναι να είναι έτοιμο το 2025.

Το πρώτο έχει ξεκινήσει ήδη σε επίπεδο κατασκευής στην Σιγκαπούρη και ο επιχειρηματίας επανέλαβ,ε ότι θα είναι έτοιμο και υπό λειτουργία στο τέλος του 2023.

Όσον αφορα το νέο εργοστάσιο του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα μέχρι τον Ιούνιο σε συνεργασία με την General Electric.

Υπεράκτια Αιολικά

Επίσης αναφέρθηκε στην ενοποίηση των δύο εταιριών που διαθέτουν τις άδειες για τα υπεράκτια αιολικά, αυτής της Πάτρας και της έτερης στην Λήμνο, ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει προετοιμασθεί και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί. Πρόκειται για τεχνολογίες βυθού καθώς τα βάθη δεν ξεπερνούν τα 25 μέτρα και στις δύο περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης