Ενέργεια

Το «rethink» της Γερμανίας στην απαγόρευση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Β. Θάλασσα

Το «rethink» της Γερμανίας στην απαγόρευση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Β. Θάλασσα
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου, προσπαθεί επειγόντως να ενισχύσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας

«Θα πρέπει να επανεξετάσει την απαγόρευσή της η Γερμανία σχετικά με τις νέες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια λόγω της εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Olaf Scholz, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του Lindner, η Γερμανία δεν θα χορηγήσει νέες άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα πέραν του υφιστάμενου πλαισίου. «Πρέπει να αμφισβητήσουμε την απόφαση», δήλωσε ο Linder στην εφημερίδα Tagesspiegel. "Λόγω των εξελίξεων στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς, αυτό φαίνεται πιο οικονομικό".

Oι προσπάθειες της Γερμανίας στην ενέργεια

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου, προσπαθεί επειγόντως να ενισχύσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ο Lindner ωστόσο, δήλωσε ότι, τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Παρά την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια, ο Linder απέρριψε την προσωρινή μείωση του φόρου πωλήσεων από 19% σε 7% για τη βενζίνη και το ντίζελ, όπως πρότειναν ορισμένοι πολιτικοί. «Αν οι συντηρητικοί ζητούν φρένο στις τιμές των καυσίμων, πρέπει να πουν τι θέλουν να περικόψουν στον προϋπολογισμό. Ή να παραδεχτούν ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν νέο χρέος γι' αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης αντίθετος με την καθιέρωση ενός ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Η «στάση» στα πυρηνικά

Σημειώνεται ότι μέσα στον μήνα η Γερμανία εξέταζε σοβαρά τα ενδεχόμενα να παραταθεί η διάρκεια ζωής των εναπομεινάντων πυρηνικών της σταθμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, δεδομένης μάλιστα της των εναπομεινάντων πυρηνικών της σταθμών.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν μια προσωρινή λύση στο ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά αντιπροσωπεύουν το κλειδί της μακροπρόθεσμης ενεργειακής της ανεξαρτησίας, αν το επιθυμεί άλλωστε η χώρα.

Εκτός της νομικής δυσκολίας παράτασης της λειτουργίας των τριών αντιδραστήρων, η ανακοίνωση των δύο γερμανικών υπουργείων αναφέρει ότι η παράταση δεν θα απέδιδε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά μάλλον το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2023, ενώ επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν με αξιόπιστο τρόπο οι απαιτήσεις ως προς τις συνθήκες ασφαλείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης