Ενέργεια

Κίνητρα για αυτοπαραγωγή στους αγρότες προωθεί η Κομισιόν - Τι προτείνει η ΚΕΔΕ για την ρήτρα αναπροσρμογής

Κίνητρα για αυτοπαραγωγή στους αγρότες προωθεί η Κομισιόν - Τι προτείνει η ΚΕΔΕ για την ρήτρα αναπροσρμογής
Προτείνεται να υπερδιπλασιαστεί ο στόχος από την παραγωγή 17 bcm βιομεθανίου, όπως προβλέπεται στο “Fit For 55”, να αυξηθεί η παραγωγή στα 35 bcm ανά έτος έως το 2030
Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία φαίνεται ότι επιστρατεύει η ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία στους καταναλωτές, ως «όπλο» απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται εντονότερες οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να ζητά να μπει στο «παιχνίδι» πιο ενεργά και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε να χρηματοδοτηθούν σχέδια που θα εξασφαλίσουν την ιδιοπαραγωγή ενέργειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος να πέσει το ενεργειακό κόστος στον πρωτογενή τομέα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, και κατά συνέπεια οι τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.


Τα κίνητρα αυτοπαραγωγής

Όσον αφορά στην αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ το ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ έχει δύο δράσεις.
Η πρώτη αφορά επιδότηση 50% σε επένδυση ΑΠΕ έως και 150.000 ευρώ που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Η δεύτερη αφορά ενισχύσεις έως και 70% για επενδύσεις ύψους έως και 100.000 ευρώ για αξιοποίηση βιομάζας, για παραγωγή βιοαερίου, για αυτοπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας στις αγροτικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες. Για τις κτηνοτροφικές αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες, όπου το ενεργειακό κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο, ο προϋπολογισμός της επένδυσης μπορεί να φτάνει και τα 500.000 ευρώ. Επίσης, ενισχύσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας προβλέπεται και από το πρόγραμμα του ΠΑΑ που αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης των παραγωγικών μονάδων.

Ειδικά για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων γίνεται ειδική αναφορά και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, προτείνεται να υπερδιπλασιαστεί ο στόχος και από την παραγωγή 17 bcm (εκατ. κυβικά μέτρα) βιομεθανίουόπως προβλέπεται στο “Fit For 55”, να αυξηθεί η παραγωγή στα 35 bcm ανά έτος έως το 2030, εκ των οποίων τα 3,5 bcm εντός του 2022.

Oι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον αγροτικό κόσμο, ειδικά στις ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ η ενεργειακή κρίση αυξάνει δραματικά το κόστος άροσης, άντλησης του αρδευτικού νερού, λιπασμάτων, ζωοτροφών καθώς και το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Ενδεικτικά η αύξηση της τιμής ρεύματος τριπλασιάζει το κόστος, ενώ η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων τετραπλασιάζει το κόστος.

Γι΄αυτό η ειδική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τα αγροτικά ζητήματα, προτείνει τρεις λύσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα:

  • κάλυψη από την Πολιτεία του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής για την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2022 στο 100%, που κατά κύριο λόγο αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
  • κάλυψη 50% του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμολογίου, μέσα από ενισχύσεις de- minimis ή μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • άμεση υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης για χορήγηση των 50 εκατ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί για να συμψηφιστούν το συντομότερο δυνατό με τους οφειλόμενους λογαριασμούς ρεύματος των αγροτών για την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης