Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θα επιδοτήσει τα καύσιμα για τα νοικοκυριά - Εγγυημένα δάνεια για τις επιχειρήσεις

Η ΕΕ θα επιδοτήσει τα καύσιμα για τα νοικοκυριά -  Εγγυημένα δάνεια για τις επιχειρήσεις

Τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν και επιχορηγήσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη να επιδοτήσουν τις τιμές των οικιακών καυσίμων και να προσφέρουν υποστήριξη σε εταιρείες που πλήττονται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno le Maire.

"Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε απότομη αύξηση των τιμών των commodities, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου και των τροφίμων. Αυτό απαιτεί συντονισμένη οικονομική απάντηση από τα ευρωπαϊκά κράτη", είπε ο Le Maire, σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξη Τύπου μετά την προεδρία των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών της ΕΕ.

Ο Le Maire, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ των 27 χωρών, είπε ότι η κοινή στρατηγική βασίστηκε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαλάρωση των περιορισμών στην κρατική βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία.

Τρεις άξονες

"Η στρατηγική βασίζεται σε τρεις βασικές άξονες.
Πρώτον, υποστήριξη για όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται από την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων. Αυτό που κάναμε στη Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει το ίδιο ή σκέφτονται να το κάνουν", δήλωσε ο Le Maire.
"Αυτό θα ήταν ένα είδος έκπτωσης στις τιμές στην αντλία. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να οδηγήσουν στη δουλειά τους με αυτοκίνητο. Η υποστήριξη για τα νοικοκυριά κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη", είπε.

Το δεύτερο μέτρο στήριξης είναι να βοηθήσει τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Η βοήθεια θα αφορά δάνεια εγγυημένα από την κυβέρνηση ή επιχορηγήσεις για εταιρείες που καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

Το τρίτο μέτρο είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για να γίνει απεξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας του μπλοκ, παρέχοντας το 45% του φυσικού αερίου, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου και το μισό άνθρακα.

"Πρέπει να οικοδομήσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας, πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα", είπε ο Le Maire.

Χρηματοδότηση επενδύσεων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επενδύσεις από πολύ φθηνά δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ που παρέμεναν αναξιοποίητα.

«Υπάρχουν ακόμη 200 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα σε δάνεια που μπορούν να ζητήσουν τα κράτη μέλη μέχρι τον Αύγουστο του 2023 για να χρηματοδοτήσουν περισσότερες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», είπε ο Dombrovskis στη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί σε ορισμένες προκλήσεις που προκύπτουν από τη σύγκρουση - για παράδειγμα, για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης