Ενέργεια

Το «plan B» ευρωπαϊκών χωρών στις διακοπές του ρωσικού φυσικού αερίου – Τι εξετάζουν

Το «plan B» ευρωπαϊκών χωρών στις διακοπές του ρωσικού φυσικού αερίου – Τι εξετάζουν
Η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στη Γερμανία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παροχή θερμότητας στα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε η RWE

Εναλλακτικά σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο εξετάζουν κράτη της ΕΕ, προσπαθώντας να βρουν την κατάλληλη λύση στο μέτρο του δυνατού. Το Euractiv αναμεταδίδει τα δεδομένα για Γερμανία, Ισπανία και Ρουμανία.

Γερμανία

Η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στη Γερμανία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παροχή θερμότητας στα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε χθες (15/3) η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, η RWE, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κόμμα των Πρασίνων έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επικαλούμενοι την υψηλή εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές αυτές.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι η RWE λαμβάνει μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει ποιες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετη εφεδρική δυναμικότητα, εάν χρειαστεί, και καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ισπανία

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας, της πραγματοποίησης κεντρικών αγορών φυσικού αερίου, της προώθησης περισσότερων διασυνδέσεων φυσικού αερίου και της μείωσης του φαινομένου «ντόμινο» που έχουν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές της ΕΕ

Την περασμένη εβδομάδα στις Βερσαλλίες, ο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι η Ισπανία διαθέτει ένα ενεργειακό «μείγμα» στο οποίο το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες, όπως είπε, είναι «ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, φθηνές, καθαρές και εγγυώνται την ενεργειακή αυτονομία».

Ρουμανία

Η Ρουμανία θα ζητήσει την ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων από προηγούμενα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, ώστε να μπορέσει να παράσχει βοήθεια σε ρουμανικές επιχειρήσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανέλυσε ορισμένα από τα μέτρα που συζήτησε η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών και μίλησε για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τις τρέχουσες κρίσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης