Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιά φορτία LNG έρχονται τον Μάρτιο - Αυξημένες οι εισαγωγές από Gazprom - Oι ευνοημένοι της κρίσης

Ποιά φορτία LNG έρχονται τον Μάρτιο - Αυξημένες οι εισαγωγές από Gazprom - Oι ευνοημένοι της κρίσης
Πυκνώνουν οι επαφές για εναλλακτικές λύσεις έναντι του ρώσικου αερίου

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο της αγοράς φυσικού αερίου με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας αφού η ανησυχία για ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία δεν έχει εκλείψει πολύ δε περισσότερο που συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων από τη Δύση με επίκεντρο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Πλοία που μεταφέρουν LNG καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά στις εγκαταστάσεις της Ρεβουθούσας από τις 7 Μαρτίου και μετά, ενώ το ενδεχόμενο προμήθειας δυο επιπλέον φορτίων από την ΔΕΠΑ ως backup για την περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης παραμένει στο τραπέζι. Την ανησυχία επιτείνουν οι καιρικές συνθήκες και η διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών

Αυξημένες οι εξαγωγές της Gazprom

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε χθες ότι “αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο θα χρειαστούμε 40 με 45 παραπάνω καράβια με υγροποιημένο αέριο (LNG) απ’ ό,τι χρειαζόμαστε μια τυπική χρονιά», προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν διπλάσια και λίγο παραπάνω φορτία φυσικού αερίου για να καλυφθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τη διακοπή παροχής αερίου μέσω του αγωγού, απ’ όπου εισέρχεται στη χώρα το αέριο της Gazprom.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η ρωσική Gazprom οι εξαγωγές αερίου προς την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 34,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα και άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες από την 1η έως τις 15 Μαρτίου ήταν υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 51,7% στις προμήθειες στην Ιταλία, αύξηση 71,8% για την Πολωνία, αύξηση 110,9% στην Κροατία, 34,6% για την Ελλάδα, 24,4% για τη Βουλγαρία και 21,1% για την Τουρκία.

Η Gazprom ανέφερε ακόμα ότι στις 20 Μαρτίου είχε από την Ευρώπη αιτήματα για παραδόσεις 106,6 εκατ. κυβικών μέτρων και ότι αύξησε σημαντικά τα επίπεδα εξαγωγών το πρώτο 15νθήμερο του μήνα, ιδιαίτερα προς τις 9 χώρες, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της πτώσης των ροών από την αρχή του έτους και της κατάρρευσης του επιπέδου των αποθεμάτων στις αποθήκες της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά για πρώτη φορά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Le Maire δήλωσε ότι είναι ανοιχτές οι κυρώσεις της Γαλλίας στον ενεργειακό τομέα κατά της Ρωσίας, καθώς η Γαλλία δεν έχει την μεγάλη εξάρτηση άλλων χωρών.

Τα φορτία που εισάγουμε τον Μάρτιο

Σε ότι αφορά το LNG σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στις 18 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας υπήρχαν 165.417.288 κ.μ LNG.
Oι αφίξεις φορτίων μετά τις 7 Μαρτίου ήταν συνεχείς: Την ίδια ημέρα κατέφθασαν ένα φορτίο 26.388 κμ της ΔΕΠΑ και δύο φορτία των 73.855 κμ το καθένα για τη Μυτιληναίος και την Elpedison.
Στις 11/3 παρελήφθη από τη ΔΕΠΑ φορτίο 73.855 κ.μ., στις 13/3 ήλθε το φορτίο 39.882 κμ της Elpedison, ενώ στις 15/3 η Μυτιληναίος παρέλαβε 7.407 κμ και η ΔΕΠΑ επιπλέον 40.741 κμ.
Στις 23/3 η ΔΕΠΑ αναμένει την άφιξη δύο φορτίων, 66.470 κμ LNG και 7.386 κμ LNG, ενώ για την Παρασκευή 25 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η παραλαβή φορτίου 37.313 κμ LNG από την Μυτιληναίος.

Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την επιβολή των κυρώσεων ΗΠΑ και Ευρώπης κατά της Ρωσίας και του στόχου της ΕΕ για μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά τα 2/3 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, έχουν πολλαπλασιαστεί οι προσπάθειες για την αναζήτηση εναλλακτικών παρόχων αερίου, που στη φάση αυτή, κατά κύριο λόγο αφορά σε εισαγωγές LNG.
Βέβαια, ο στόχος της ΕΕ για το 2022 μοιάζει ανέφικτος- δεδομένου ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη και πάνω από 30-35% στη χώρα μας- ωστόσο ο αγώνας δρόμου όλων των χωρών-μελών της ΕΕ για τη διασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου έχει ξεκινήσει.

Eπαφές για εναλλακτικές λύσεις - Οι ευνοημένοι της κρίσης

Οι επαφές
με παρόχους φορτίων LNG για την αύξηση των ποσοτήτων ήδη “τρέχουν”, με εταιρίες από τις ΗΠΑ, την Αλγερία (Sonatrach), την Αίγυπτο και το Κατάρ.
“Οι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ αναδεικνύονται μεγάλοι νικητές της κρίσης εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς εξάγουν όγκους ρεκόρ στην ΕΕ για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε τιμές που έχουν αυξηθεί” έγραφε χαρακτηριστικά το Reuters σε σχετικό του άρθρο.

Εταιρίες, όπως η Cheniere Energy Inc , ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, συγκαταλέγονται στους κερδισμένους, αφού υπέγραψαν πολυάριθμες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την πώληση υγροποιημένου αερίου τους τελευταίους μήνες
Μεγάλοι traders, όπως η Trafigura και η Gunvor, καθώς και ορισμένοι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι που έχουν θέσεις στα τερματικά υγροποίησης των ΗΠΑ, θεωρούνται επίσης από τους κερδισμένους, αφού κατάφεραν να εκτρέψουν φορτία που προορίζονταν αρχικά για τρίτες χώρες, σε ευρωπαϊκές αγορές, έναντι υψηλότερης αμοιβής.

www.worldenergynews.gr

.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης