Το ραντεβού της βρετανικής πρεσβείας για business στα Υπεράκτια Αιολικά

Το ραντεβού της βρετανικής πρεσβείας για business στα Υπεράκτια Αιολικά
Ποιές εταιρίες έδωσαν το παρόν - Που στοχεύει η βρετανική πλευρά

Το ραντεβού των Βρετανών με εγχώριους ενεργειακούς ομίλους είχε κλειστεί πριν από λίγες ημέρες στην βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Μαγνήτης για τους Βρετανούς η πρόβλεψη για την εγκατάσταση στην Ελλάδα 2 GW υπεράκτιων αιολικών που αφορούν επενδύσεις περίπου 6 δισ. έως το 2030.
Στο ραντεβού με τον νέο πρέσβη Μάθιου Λοτζ έδωσαν το παρών πολλοί εγχώριοι παίχτες όπως η Μότορ Όιλ, ο όμιλος Κοπελούζου, τα ΕΛΠΕ, η Τζάσπερ, η ΕΝΤΕΚΑ, η ResInvest κ.ά. καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών.

Οι οικοδεσπότες στη Βρετανική πρεσβεία ενημέρωσαν για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η UK Export Finance, η οποία στηρίζει τη βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας με τη χορήγηση δανείων σε όσους προμηθεύονται βρετανική τεχνολογία, ενώ υποστηρίζει δάνεια και προσφέρει εγγυήσεις στις τράπεζες, παίρνοντας μέρος του ρίσκου. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη εκδήλωση που οργανώνεται από την βρετανική πρεσβεία - η προηγούμενη είχε οργανωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο.


Διασφαλισμένες οι Περιβαλλοντικές Μελέτες

Πάντως, στη χώρα μας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τη διασύνδεσή τους με το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας και τον τρόπο αποζημίωσής τους. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε παρουσιαστεί από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στο υπουργικό συμβούλιο το περασμένο φθινόπωρο, ακόμη δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα προβλέπει ότι τα προεπιλεγέντα θαλασσοτεμάχια θα έχουν ήδη ελεγχθεί από όλους τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς και θα έχουν ήδη υποστεί τη βάσανο Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πριν παραχωρηθούν, με διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους και για τον πλήρη χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσής, στους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, ο επενδυτής θα έχει ασφαλές έρεισμα για να προχωρήσει σε μελέτες και έρευνα που είναι μεν εξαιρετικά κοστοβόρες, πλην όμως απαραίτητες για την πλήρη ανάπτυξη του θαλασσοτεμαχίου. Επίσης θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη διασύνδεση.


Κοβικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ θα αποτελέσει τον φορέα που θα μελετά, θα αδειοδοτεί και θα υλοποιεί τις διασυνδετικές λύσεις. Παράλληλα, οι συνέργειες με το Πρόγραμμα διασύνδεσης των ελληνικών νησιών δίνουν μια αυξημένη εξασφάλιση ότι τα έργα θα εκτελεστούν έγκαιρα, με τεχνική αρτιότητα και με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον επενδυτή. Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια χωροταξική ρύθμιση και τη διαδικασία επιλογής των θαλάσσιων οικοπέδων, την επιλογή του μοντέλου ανάπτυξης, τον ορισμό του φορέα διαχείρισης, τη διαδικασία σύνδεσης των πάρκων και τον καθορισμό του τρόπου ενίσχυσης (με ανταγωνιστική μειοδοτική διαδικασία).

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί στις ευρωπαϊκές θάλασσες 5.566 ανεμογεννήτριες, από τις 6.000 που λειτουργούν παγκοσμίως, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 150.000 το 2050, εκ των οποίων 15% με 20% θα είναι πλωτές, τεχνολογία πιο κατάλληλη για τα βαθιά νερά του Αιγαίου, από τις ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης