Ενέργεια

Bloomberg: Πράσινο φως για έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας της ΕΕ

Bloomberg: Πράσινο φως για έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας της ΕΕ
Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης

Πράσινο φως ετοιμάζονται να ανάψουν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που συνδέονται με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο (24/3)για το πώς θα ξαλαφρώσουν το βάρος των πλέον ευάλωτων καταναλωτών και θα στηρίξουν τις εταιρείες του μπλοκ μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα εξετάσουν μια σειρά λύσεων που προτείνει η Κομισιόν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου κρίσης κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg.

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», πιθανότατα θα αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν, που ίσως αλλάξει προτού εγκριθεί. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πέταξε την ιδέα της επιβολής ενός τέτοιου φόρου τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο -- και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής -- θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ειδικά μέτρα, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικά κέρδη έως και 200 ​δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.


Συνομιλίες ΕΕ με Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies...) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύψει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδιάμεσα ποσοστά πλήρωσης στρατηγικών αποθεμάτων θα ισχύουν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου.

Το κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύφθηκε σήμερα, και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη και τους ευρωβουλευτές, είναι λιγότερο φιλόδοξο από προηγούμενη εκδοχή του που επέβαλλε κάλυψη κατά 90% των στρατηγικών αποθεμάτων ήδη από τον Νοέμβριο 2022. Το ποσοστό αυτό επαναλήφθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που θα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, «θα πρέπει να κοινοποιούν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές», οι οποίες «θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν» σε μηνιαία βάση. «Μία μείωση κατά 100% των τελών μεταφοράς» θα ενθαρρύνει την πλήρωση των αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης διάφορες επιλογές για την άμβλυνση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όπως η θέσπιση πλαφόν, αλλά δεν συναντούν την συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Δέσμευση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στην πράξη, η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα και θα συνέβαλλε στην εξασφάλιση «ευνοϊκών τιμών» χάρις στο οικονομικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό την καθοδήγηση μίας «διευθυντικής επιτροπής» που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών, «μία διαπραγματευτική ομάδα που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τις επαφές με τους προμηθευτές και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις πέραν του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης