Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία - Θέμα ημερών οι λογαριασμοί φυσικού αερίου σε ρούβλια

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία - Θέμα ημερών οι λογαριασμοί φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η Gazprom έχει 4 ημέρες προθεσμία για να διεκπεραιώσει τις πληρωμές σε ρούβλια -Η Ρωσία εξάγει 880 εκατομμύρια δολάρια φυσικού αερίου την ημέρα

 

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση την Παρασκευή ότι η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, η πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις εξοντωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία. .

Με τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντεπιτέθηκε την Τετάρτη στη Δύση, διατάσσοντας ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

Το Κρεμλίνο ανακοίωσε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, να δεχτεί εξαγωγικές πληρωμές σε ρούβλια και ότι της έδωσε προθεσμία μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.

«Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα ενίσχυαν το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Πούτιν ενίσχυσε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Άνοδος τιμών

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία. Πολλοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή της Ρωσίας μπορεί να αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Η κίνηση του Πούτιν, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου από τη Σιβηρία προς την Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Πούτιν ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί κατά της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.

Η Μόσχα ¨τυφλώθηκε῾¨ από την ικανότητα της Δύσης να παγώσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 640 δισεκατομμύρια δολάρια του ρωσικού αποθεματικού "rainy day" που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η Ρωσία λέει ότι η Δύση έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία και ότι οι μετασοβιετικές αυταπάτες της Μόσχας για τη Δύση και η χρήση δολαρίων και ευρώ έχουν τελειώσει.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να συζητήσει πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει ο Πούτιν με την προσπάθειά του να διεξάγει εμπόριο σε ρούβλια. Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων στον κόσμο - τα οποία τιμολογούνται σε μεγάλο βαθμό και διακανονίζονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο μηχανισμός με τον οποίο θα πληρώνονται σε ρούβλια για εξαγωγές φυσικού αερίου έως και 320 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι ακόμα ασαφής. Το ευρώ αντιπροσωπεύει το 58% των εξαγωγών της Gazprom, τα δολάρια ΗΠΑ το 39% και η στερλίνα περίπου το 3%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ακόμη και η Κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση δεχόταν ξένο νόμισμα για τις εξαγωγές ενέργειας της και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η αλλαγή στις πληρωμές σε ρούβλια θα ισοδυναμούσε με παραβίαση της σύμβασης.

Πολλοί εισαγωγείς έχουν τονίσει ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom προβλέπουν πληρωμή είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο, οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν λίγες βραχυπρόθεσμες επιλογές για την κάλυψη των αναγκών τους σε φυσικό αέριο bαπό άλλες πηγές.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης