Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Πάιατ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι απόφαση της Ουκρανίας

Πάιατ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι απόφαση της Ουκρανίας

 Iδιαίτερα περήφανος για την συνεργασία του με την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ

 

Στην αμερικανική οπτική της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των εξελίξεων αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο OT FORUM και δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα περήφανος για την συνεργασία του με την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ το διακύβευμα σε αυτόν τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η διαπάλη δημοκρατίας και αυταρχισμού, χαρακτηρίζοντας ιστορική την ομιλία Μπάιντεν που έθεσε αυτό το ζήτημα. Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ οι Ουκρανοί παλεύουν για τη δημοκρατία και για να έχουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τον «ελεύθερο κόσμο».

Ο κ. Πάιατ μιλώντας για την ηγεσία των ΗΠΑ στο δυτικό κόσμο σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «συνενώνει όλο τον ελεύθερο κόσμο σε άμυνα αυτών των αξιών, που απειλούνται με τρόπο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες».

Οι κυρώσεις

Ερωτηθείς για την ανάγκη μιας κοινής ηγεσίας, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι «αυτό είναι από τα ισχυρά σημεία μας» και τόνισε ότι το σήμα για κυρώσεις στη Ρωσία, η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αποδεικνύουν πως «κατανοούμε τα κοινά συμφέροντα και αξίες».

Αναφερόμενος στη θητεία του ως πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο την περίοδο του Μαϊντάν ο Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για «επανάσταση της αξιοπρέπειας» που «ήταν μια προσπάθεια των Ουκρανών να επαναδιακυρήξουν τη δημοκρατία απέναντι σε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Είναι προσβλητικό όταν ο Πουτιν λέει ότι θα συνεχίσει την αποναζιστικοποίηση, μιας χώρας, ο πρόεδρος της οποίας είναι Εβραίος. Ήταν κίνημα απλών πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον».

Σημείωσε ακόμα ότι εδώ και 8 χρόνια μετά την ανατροπή Γιαννουκόβιτς οι πολίτες στην Ουκρανία «θέλουν ένα δημοκρατικό κράτος» και τόνισε ότι δεν εξεπλάγην καθόλου από την αντίσταση των Ουκρανών.

«Η Ευρώπη είναι παράδεισος για τους Ουκρανούς»

Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για «ευρωμαϊντάν» με αίτημα την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας το 2014 υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι παράδεισος για τους Ουκρανούς». «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι στον ελεύθερο κόσμο για να ενισχύσουμε τη θέληση των Ουκρανών» είπε ο κ. Πάιατ κάνοντας λόγο για τις «κραυγές ενός κόσμου για ένα όραμα ελεύθερου κόσμου».

Μάλιστα ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι σημαντική για την καρδιά της Ευρώπης είπε και σημείωσε: «Συγκρούονται δύο συγκρουόμενα οράματα για το μέλλον του πλανήτη» θέτοντας το δίλημμα ως εξής: «Κράτος δικαίου ή νόμος της ζούγκλας;».

Ο Τζέφρι Πάιατ ερωτηθείς για το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου» απάντησε: «Ήταν σαφής ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο Πούτιν είναι συμπεριφορά εγκληματία πολέμου. Είναι αρμοδιότητα των διεθνών δικαστηρίων να διερευνηθούν αυτά τα εγκλήματα».

Σε αυτήν κατεύθυνση έκανε αναφορά στη Μαριούπολη που «ισοπεδώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς» επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν ήταν παράπλευρη απώλεια και ατύχημα, ήταν στοχευμένα χτυπήματα. Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να εξεταστούν. Πρέπει να υπάρξει παγκόσμια νομική διαδικασία».

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε «ρεαλιστής» ως προς την εκτίμησή του για την πορεία τους λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι Ουκρανοί και πρέπει να τους ακούμε πολύ προσεκτικά.

«Έχουμε πληρη εμπιστοσύνη ότι ο Ζελένσκι και η ομάδα του είναι αφοσιωμένη στο δρόμο της Ειρήνης» είπε ο κ. Πάιατ ενώ υπενθύμισε ότι οι Πούτιν – Λαβρόφ αρνούνταν ότι θα εισβάλλουν ενώ σχεδίαζαν την εισβολή πριν από ένα μήνα.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι τότε η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει έναν ισχυρό διεθνή συνασπισμό και στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «στενή συνεργασία» με τους κ.κ. Δένδια Μητσοτάκη και Ζελένσκι.

Ερωτηθείς ο κ. Πάιατ για το αν οι κυρώσεις στη Ρωσία την στέλνουν στην αγκαλιά της Κίνας, απανάντησε ότι στόχος των ΗΠΑ «δεν είναι να χωρίσουμε τον πλανήτη. Είναι να ενισχύσουμε μια παγκόσμια τάξη σε δημοκρατικά ιδεώδη. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους όπως πχ η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Ο στόχος των κυρώσεων δεν είναι η τιμωρία, είναι να κάνουμε τη Ρωσία να αλλάξει συμπεριφορά, να σταματήσει την εισβολή και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της».

«Οι κυρώσεις δεν είναι ενάντια στο ρωσικό λαό, αλλά στο Βλαντιμίρ Πούτιν και το μοντέλο που έχει επιβάλλει στην κοινωνία του αλλά και για να μην εξάγει αυτό το μοντέλο» συμπλήρωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ως προς το αν πέτυχε τους στόχους του κατά τη θητεία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «θα το δείξει η ιστορία» εξηγώντας ότι «προσπάθησα να δομήσω μια ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ για τα αμερικανικά συμφέροντα, για την Ευρώπη, για την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι κατάφερα να δομήσω σχέσεις εμπιστοσύνης. Σημασία έχει το τι λένε οι πολίτες».

Τόνισε ότι είναι συμφέρον για όλους να παραμείνει η Ελλάδα ασφαλής για να ενισχύει την κοινότητα αξιών ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει πως πιο γρήγορα θα έρθει το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαικές αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας ενώ τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί ένας αγωγός, αλλά θα απαιτηθεί μια δεκαετία με πολλούς αγωγούς που θα μεταφέρει ενέργεια από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αφρική.

Ως προς το πως αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο ο κ. Πάιατ περιέγραψε την Ελλάδα ως πυλώνα δημοκρατίας, της δημοκρατίας όπως είπε που δεν είναι αυτονόητη ούτε στις ΗΠΑ, θυμίζοντας τα γεγονότα της εισβολής στο Κογκρέσο. Ταυτόχρονα ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας για την πορεία των άλλων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ενώ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «προμαχώνα δημοκρατίας» και λέγοντας ότι αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην περιοχή. «Δεν είστε Λουξεμβούργο, είστε σε σταυροδρόμι και αυτό σας επιτρέπει να παίζετε ρόλο γεφυροποιού. Είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης και κ. Δένδιας ανακοινώσαν ότι είναι προτεραιότητά τους» ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Πηγή:www.ot.gr

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης