Ενέργεια

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για Nord Stream 2: «Ένας νεκρός αγωγός στο νερό»

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για Nord Stream 2: «Ένας νεκρός αγωγός στο νερό»
Η εισβολή της Ρωσίας έχει επιταχύνει την απομάκρυνση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια με το μπλοκ να λέει ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα 2/3 έως το τέλος του 2022
Σχετικά Άρθρα

Ένα από τα πρώιμα «θύματα» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών της επιπτώσεων - ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα τεράστιο ενεργειακό έργο που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να κατασκευαστεί και κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το CNBC, ακόμη και πριν από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας, τα σημάδια δεν ήταν καλά για τον υπεράκτιο αγωγό μήκους 1.234 χιλιομέτρων, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη ροή φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Τώρα, το μεγάλο έργο υποδομής μοιάζει να έχει «πεθάνει», σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτή.

Τα προβλήματα

Είναι γεγονός ότι μέχρι το Νοέμβριο του περασμένου έτους υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις πρόκλησης προβλημάτων όταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας σταμάτησε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης που θα της επέτρεπε να ξεκινήσει τη λειτουργία του αγωγού. Η αναστολή ήρθε καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Η ταφόπλακα του αγωγού μπήκε το Φεβρουάριο, μετά τη μοιραία απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει επίσημα δύο φιλορωσικές, αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό ώθησε τη γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Olaf Scholz να σταματήσει εντελώς τη διαδικασία πιστοποίησης.

980.JPG


«Πραγματική παράνοια»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σκότωσε το έργο Nord Stream 2. Εν ολίγοις, θα ήταν αδιανόητο για τη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να κάνει μια αναστροφή και να εγκρίνει τον αγωγό μετά τη συμπεριφορά της Ρωσίας», δήλωσε η Kristine Berzina, ανώτερη συνεργάτιδα και επικεφαλής της γεωπολιτικής ομάδας στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει επιταχύνει την απομάκρυνση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια με το μπλοκ να λέει ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα 2/3 έως το τέλος του 2022 και ότι σχεδιάζει να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Η Ρωσία απάντησε απειλώντας να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις θεωρούμενες «μη φιλικές» χώρες, εάν οι πληρωμές για το φυσικό αέριο δεν γίνονται σε ρούβλια σε αντίθεση με ευρώ ή δολάρια. Η Ομάδα των G7 απέρριψε αυτό το αίτημα.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία ο Nord Stream 2», δήλωσε στο CNBC χθες (30/3)  η Kateryna Filippenko, κύρια αναλύτρια για την ευρωπαϊκή έρευνα φυσικού αερίου στη Wood Mackenzie.

«Η στάση της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο έχει αλλάξει αμετάκλητα και είναι πλέον αποφασισμένη να διαφοροποιηθεί μακριά από το ρωσικό αέριο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Είναι δύσκολο να δούμε μια προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας που θα μπορούσε να διευκολύνει το πράσινο φως στο Nord Stream 2» συμπλήρωσε.

Ο Richard Gorry, διευθύνων σύμβουλος της JBC Energy Asia, περιέγραψε το έργο ως "νεκρό στο νερό" όταν μίλησε στο CNBC τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι "δεν ήταν ποτέ πραγματικά ζωντανό γιατί ήταν πάντα σε κάποιο κενό»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης