Ενέργεια

Η μεγαλύτερη απελευθέρωση SPR στην ιστορία - Πως θα ρίξουν στην αγορά το πετρέλαιο έκτακτης ανάγκης

Η μεγαλύτερη απελευθέρωση SPR στην ιστορία - Πως θα ρίξουν στην αγορά το πετρέλαιο έκτακτης ανάγκης
Είναι η τρίτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιούν το SPR τους τελευταίους έξι μήνες
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην μείωση των τιμών του πετρελαίου, τη μεγαλύτερη τέτοια απελευθέρωση στην ιστορία.

Η κίνηση πραγματοποιείται επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Σύμφωνα με το Reuters η τελευταία ποσότητα απελευθέρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ καθιστά διαθέσιμα 180 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ή ισοδύναμο με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, και είναι η τρίτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιούν το SPR τους τελευταίους έξι μήνες.

Είναι επίσης πιθανό ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) του οποίου είναι μέλη οι Ηνωμένες Πολιτείες, να απελευθερώσει επίσης βαρέλια όταν οι χώρες μέλη του ΙΕΑ συναντηθούν την Παρασκευή.

Ο 31μελής IEA, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες αλλά όχι τη Ρωσία, προήδρευσε της τέταρτης συντονισμένης απελευθέρωσης πετρελαίου στην ιστορία του την 1η Μαρτίου με περισσότερα από 60 εκατομμύρια βαρέλια αργού - το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα.

Ως μέρος της απελευθέρωσης του IEA τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου SPR.

Πριν από αυτό, η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να απελευθερώσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου SPR, αν και μια αναμενόμενη κίνηση από την Κίνα δεν υλοποιήθηκε, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν μαζί με την ανάκαμψη της ζήτησης για την πανδημία COVID-19.

Τι είναι το SPR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν το SPR το 1975 αφού το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου εκτίναξε τις τιμές της βενζίνης και έπληξε την οικονομία των ΗΠΑ. Οι Πρόεδροι αξιοποίησαν τα αποθέματα για να ηρεμήσουν τις αγορές πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου ή όταν τυφώνες χτυπούσαν τις πετρελαϊκές υποδομές κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ.
Το απόθεμα περιέχει σήμερα περίπου 586 εκατομμύρια βαρέλια σε δεκάδες σπήλαια σε τέσσερις αυστηρά φυλασσόμενες τοποθεσίες στις ακτές της Λουιζιάνα και του Τέξας. Η χώρα διατηρεί επίσης μικρά αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Πως διοχετεύεται στην αγορά

Λόγω της θέσης του κοντά σε μεγάλα κέντρα διύλισης ή πετροχημικών των ΗΠΑ, το SPR μπορεί να αποστέλλει έως και 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Μπορεί να χρειαστούν μόνο 13 ημέρες από την προεδρική απόφαση για να μπει το πρώτο πετρέλαιο στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Στο πλαίσιο μιας πώλησης, το υπουργείο Ενέργειας συνήθως διοργανώνει μια ηλεκτρονική δημοπρασία στην οποία οι εταιρείες ενέργειας υποβάλλουν προσφορές για το πετρέλαιο. Στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής, οι εταιρείες πετρελαίου παίρνουν αργό αλλά υποχρεούνται να το επιστρέψουν, συν τους τόκους.

Πριν από τους τελευταίους έξι μήνες, οι πρόεδροι των ΗΠΑ ενέκριναν τρεις φορές έκτακτες πωλήσεις από το SPR, με πιο πρόσφατη το 2011 κατά τη διάρκεια πολέμου στη Λιβύη, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991 και μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Οι ανταλλαγές πετρελαίου γίνονται πιο συχνά, με την τελευταία να πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά τον τυφώνα Ida.

Ποιές χώρες έχουν στρατηγικά αποθέματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για περίπου τα μισά από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες χώρες μέλη του ΙΕΑ, που περιλαμβάνουν τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, απαιτείται να διατηρούν πετρέλαιο σε αποθέματα έκτακτης ανάγκης που ισοδυναμούν με 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου. Η Ιαπωνία έχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα, συνδεδεμένο μέλος του IEA και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, δημιούργησε το SPR του πριν από 15 χρόνια και πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία αποθεμάτων πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. Ένα άλλο συνδεδεμένο μέλος του ΙΕΑ, η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου, διατηρεί επίσης απόθεμα.

Η κρατική αποθήκευση σε ολόκληρο τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα περισσότερα από τα μέλη του οποίου ανήκουν στον IEA, ανήλθε σε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον IEA.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης