Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

ΕΒRD για Ελλάδα: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2022, στο 2,9% από 3,9%, λόγω Ουκρανίας

ΕΒRD για Ελλάδα: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2022, στο 2,9% από 3,9%, λόγω Ουκρανίας
Κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περικόπτει την ανάπτυξη στην Ελλάδα η EBRD το 2022
Κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 3,9% σε 2,9%, περικόπτει την ανάπτυξη στην Ελλάδα η EBRD το 2022... λόγω Ουκρανίας και των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.   
Όπως επισημαίνει η Τράπεζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, παρότι βρίσκεται σχετικά μακριά από την άμεση περιοχή της σύγκρουσης.

Εύλογα, λοιπόν, στις πρώτες εκτιμήσεις της από την έναρξη του πολέμου, περικόπτει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022, με την ανάπτυξη το 2023 να επανέρχεται δριμύτερη.
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και πλέον αναμένει να ολοκληρώσει την τρέχουσα χρονιά με ρυθμό 2,9%.
Για το 2023 η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,5%.

 Για την Ελλάδα, η μη έλευση των εκ Ρωσίας ορμώμενων τουριστών θα την επηρεάσει.
Σύμφωνα με την EBRD, παρότι η χώρα μας δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, όπως η Βουλγαρία που δέχτηκε μόνο πέρυσι 450.000 Ρώσους, ενδέχεται να υποφέρει από γενική πτώση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, καθώς η όρεξη για ταξίδια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα εκλείψει, λόγω του υψηλότερου κόστους ή/και των αυξημένων κινδύνων διάχυσης από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Από τη μία τα αυξημένα ναύλα και τα έξοδα διαμονής και από την άλλη οι ανησυχίες και οι φόβοι θα κάνουν τους επίδοξους ταξιδιώτες επιφυλακτικούς αναφορικά με τις μετακινήσεις τους σε μια ξένη χώρα. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης