Τελευταία Νέα

Έρευνα Πανεπιστημίου: Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να «εξαφανίσουν» τον άνθρακα στο Τέξας

Έρευνα Πανεπιστημίου: Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να «εξαφανίσουν» τον άνθρακα στο Τέξας
Η ΕΙΑ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του άνθρακα θα είναι προσωρινή και εξακολουθεί να είναι 6% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ο άνθρακας έχει διατηρήσει έναν εκπληκτικό βαθμό πολιτικής ισχύος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και όταν η οικονομική επιρροή του κλάδου μειώνεται και τα ορυκτά καύσιμα δεν ευνοούνται από την αυξανόμενη πίεση της παγκόσμιας κοινότητας για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Oilprice.

Ενώ ο Λευκός Οίκος είναι απρόθυμος να βάλει τέλος στον άνθρακα μέσω πολιτικών επιλογών, η τεχνολογία προχωρά και δείχνει το δρόμο. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία για τις ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Μια έκθεση του 2021 από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena) «διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από τα ¾ έως το 91% των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα» σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Αύξηση των ΑΠΕ

Παράλληλα, η ΕΙΑ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του άνθρακα θα είναι προσωρινή και εξακολουθεί να είναι 6% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. «Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η ανανεώσιμη ενέργεια συνέχισε να αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που εμφανίζεται εδώ ως υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, βιομάζα και γεωθερμία μαζί) αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2013. Το 2023 οι ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τον άνθρακα», αναφέρει η Yale Climate Connections.

Το σενάριο της αλλαγής

Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι ένα σενάριο στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τον άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από πού θα προέλθει όλη αυτή η ανανεώσιμη ενέργεια; Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rice, η πολιτεία του Texas θα μπορούσε να αντικαταστήσει σχεδόν το 100% της παραγωγής άνθρακα με αιολική και ηλιακή ενέργεια, «καθώς η πολιτεία έχει μοναδικά κλίματα που μπορούν να λειτουργήσουν σε συμπληρωματικές στιγμές για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο το ηλεκτρικό της δίκτυο». Αυτή η μετάβαση δεν είναι μόνο δυνατή και ιδανική για το κλίμα, αλλά θα ήταν και οικονομικά επωφελής.

Το μέγεθος και το κλίμα του Τέξας καθιστούν αυτό το σχέδιο ιδιαίτερα εφικτό και ιδιαίτερα ελκυστικό,  με σημείο της επιστημονικής εργασίας να αναφέρει ότι : «Με απλά λόγια, έχει σχεδόν πάντα αέρα ή ήλιο κάπου στο Τέξας». Η σταθερότητα της ροής των ΑΠΕ στο δίκτυο αλλά και οι σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εξυπνότερων δικτύων και επέκτασης γραμμών μεταφοράς, είναι σημαντικές και απαραίτητες.

Με κατάλληλες επενδύσεις και υποδομές, η αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας στο Τέξας όχι μόνο θα παρείχε στην πολιτεία μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και αξιοπιστία, αλλά μπορεί να βοηθήσει την πολιτεία να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης