Τελευταία Νέα

Έρχεται αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ

Έρχεται αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ

 Η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ

 

Ειδική ρύθμιση για τη διευκόλυνση μεγάλων έργων που αφορούν σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα έργα δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά στην υποδομή και στην εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι έτοιμη και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ (β’ φάση) είτε στον βασικό κορμό, είτε ως τροπολογία και θα προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα έργα θα χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο “worldenergynews.gr”, θα κηρύσσεται και αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η εις βάρος αυτών σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001 (Α’ 17). Ο βαρυνόμενος με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης θα υποχρεούται στην αποκατάσταση και κάθε τυχόν βλάβης ή φθοράς ή στέρησης της χρήσης που θα προέρχεται από την εκτέλεση των συγκεκριμένων τεχνικών εργασιών στα έργα ΑΠΕ.
Ειδικότερα, για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν θα μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό εκτάσεων μεγαλύτερο του 20% επί του συνολικής επιφάνειας της έκτασης όπου θα εγκατασταθούν.

Όριο ισχύος

Επιπλέον, με άλλη διάταξη θα προωθηθεί διευκόλυνση ώστε το όριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι εξαιρούνται από Βεβαίωση (1 MW), να ισχύει για το σύνολο των σταθμών που ανήκουν στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εγκαθίστανται στο ίδιο ακίνητο. Μάλιστα, δεν θα τίθεται πλέον περιορισμός όσον αφορά στη γειτνίαση σταθμών, οι οποίοι εγκαθίστανται σε όμορα ακίνητα, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο ίδιο ή σε διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Παράλληλα, στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται γενίκευση της απλής γνωστοποίησης για τη σύνδεση σταθμών στο Δίκτυο, η οποία σήμερα ισχύει μόνο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις σταθμών Α.Π.Ε. ισχύος έως 50 kW (και Αιολικών Σταθμών ισχύος έως 20 kW), που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, θα μπορούν να συνδέονται στο Δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

Γνωμοδοτήσεις

Όσον αφορά στη διαδικασία παροχής των γνωμοδοτήσεων που απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων Α.Π.Ε., αυτή θα μπορεί πλέον να προηγείται της έκδοσης Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου επενδυτή στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την παροχή της γνωμοδότησης θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και έπειτα θα γνωμοδοτούν προς την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η συγκεκριμένη διαδικασία, σήμερα, γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά άτυπα, ενώ πλέον θεσμοθετείται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης