Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την επανενεργοποίηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την επανενεργοποίηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο
Σιάμισιης: Ο στόχος της Ευρώπης για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο  έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τις έρευνες στον ελληνικό χώρο

Για την επόμενη Τετάρτη 13 Απριλίου προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την επανενεργοποίηση και επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο στον Ελλαδικό χώρο, με επίκεντρο βεβαίως την περιοχή Νότια της Κρήτης η οποία ως γνωστόν έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και ΕΛ-ΠΕ αλλά επί του παρόντος η διαδικασία έρευνας της έχει κολλήσει λόγω προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στόχο έχουν να δοθεί μήνυμα υποστήριξης από την κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές για την προώθηση των ερευνών στον Ελλαδικό χώρο και βεβαίως εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός είχε κάνει σαφή προ δύο εβδομάδων -μιλώντας στη Βουλή- την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διερεύνηση αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και το Ιόνιο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος».

Σε θέση ετοιμότητας τα ΕΛΠΕ

Στο ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων αναφέρθηκε εξάλλου χθες σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ευρώπης για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο σε συνδυασμό με την κρίση τιμών έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τις έρευνες στον ελληνικό χώρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο όμιλος είναι έτοιμος να επανακάμψει στο πεδίο αυτό, που είχε παγώσει κατά την περίοδο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

‘Όπως δήλωσε στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισιακού Κόλπου ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι σεισμικές έρευνες 2D και στους επόμενους 6-12 μήνες αναμένεται να γίνει η ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματα να προχωρήσουν στοχευμένες σεισμικές έρευνες 3D.
Με βάση την ερμηνεία της έρευνας αυτής, η οποία ως διαδικασία είναι ταχύτερη, θα ληφθεί η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση, η οποία και θα δείξει με μεγαλύτερη βεβαιότητα αν οι εν λόγω περιοχές διαθέτουν οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονονθράκων.

Θετικές προοπτικές

Συνήθως για τις γεωτρήσεις, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, σχηματίζονται κοινοπραξίες με διεθνείς εταιρίες. Πρόσθεσε ότι κάθε 3-6 μήνες υπάρχουν επαφές με διεθνείς ομίλους για τη συνεκτίμηση της κατάστασης αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Exxon Mobil και την Total για την θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. Πάντως ο κ. Σιάμισιης είπε ότι δείχνει να έχει μεγάλες προοπτικές διότι στην ευρύτερη περιοχή, στο ανατολικό τόξο της Μεσογείου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ωστόσο υπάρχουν και καθυστερήσεις καθώς εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμα και για τις προκαταρκτικές έρευνες, πράγμα που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στους επενδυτές.

«Εμείς παραμένουμε εκεί και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, με τους ίδιους εταίρους ή με άλλες εταιρίες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα αποχωρήσει κάποια από τις εταιρίες-μέλη της κοινοπραξίας που συμπράττει με τα ΕΛΠΕ στο μπλοκ. «Είναι μία δυναμική διαδικασία» πρόσθεσε.
Άλλωστε γιατί να μην θέλουμε να παράγουμε φυσικό αέριο είπε, υπογραμμίζοντας ότι στην ηλεκτροπαραγωγή οι μονάδες φυσικού αερίου θα παραμείνουν μονάδες βάσης για πολλά χρόνια ακόμα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί της διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος με τις σύγχρονες μονάδες ο κ. Σιάμισιης μίλησε για «ρεαλισμό και ευελιξία» προσθέτοντας ότι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τέλος επανέλαβε τη βασική δέσμευση του ομίλου για τις ΑΠΕ, που αποτελούν τον βασικό πυλώνα μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης