Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΑΠΕΕΠ: Προς μείωση του χρόνου επιστροφών των ΑΠΕ σε 30 ημέρες - Αναμένεται σχετική τροπολογία

ΔΑΠΕΕΠ: Προς μείωση του χρόνου επιστροφών των ΑΠΕ σε 30 ημέρες - Αναμένεται σχετική τροπολογία
Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ

Επιτάχυνση της επιστροφής των χρημάτων που εισπράττουν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες αμείβονται με «κλειδωμένες» ταρίφες, επιδιώκει ο ΔΑΠΕΕΠ, ώστε να εξασφαλίζονται γρήγορα τα κονδύλια που είναι αναγκαία για την επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της προσπάθειας άμβλυνσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ θα εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει πως η επιστροφή των επιπλέον εσόδων θα γίνεται σε 30 ημέρες έναντι των 60 που ισχύουν σήμερα.

Εντός του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση η τροπολογία

Όλα δείχνουν ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να πάει στο Κοινοβούλιο έως το τέλος της εβδομάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των επιπλέον εσόδων των μονάδων ΑΠΕ με κλειδωμένες ταρίφες εμφανίστηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μάλιστα η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων που εισπράττουν οι μονάδες ΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες πληρώνονται στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, χρειάστηκε να ρυθμιστεί με τροπολογία που είχε καταθέσει στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η οποία προέβλεπε ότι η επιστροφή θα πρέπει να γίνεται εντός 60 ημερών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κλειδωμένες ταρίφες των μονάδων ΑΠΕ ήταν πολύ υψηλότερες από την Οριακή Τιμή και για το λόγο αυτό ο νομοθέτης δεν είχε λάβει σχετική πρόνοια.

Οι 30 ημέρες βοηθούν τις ροές για τις επιδοτήσεις

Ωστόσο το γεγονός ότι η κρίση συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες και τα επιπλέον ποσά που εισπράττονται από τις μονάδες ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερα από τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες και πληρώνονται από το ΕΧΕ εντός της εβδομάδας, ο ΔΑΠΕΕΠ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί ο χρόνος επιστροφής τους στις 30 ημέρες ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών επιδότησης των τελικών καταναλωτών.
Η επιτάχυνση των επιστροφών αυτών θα δώσει τη δυνατότητα περιορισμού και του χρόνου πληρωμής των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι πιστώνουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών για να τις εισπράξουν με καθυστέρηση. Και τούτο διότι θα δημιουργηθεί οικονομικός χώρος στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του Λογαριασμού.

Σύμφωνα με το Δελτίο ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, το ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 935,35 εκατ. ευρώ, ενώ το προυπολογιζόμενο πλεόνασμα του Λογαριασμού για το 2022, θα διαμορφωθεί σε 2,495 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ γίνονται με την εκτίμηση ότι η μέση τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης ημέρας για το 2022 θα διαμορφωθεί στα 222 ευρώ/MWh. Μέχρι στιγμής για τους πρώτους μήνες του έτους, από τον ΕΛΑΠΕ έχουν διατεθεί 780 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την πληρωμή των επιδοτήσεων προς τους τελικούς καταναλωτές.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ ανάρτησε στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα τις Ειδοποιήσεις Πληρωμής επιστροφών από τους παραγωγούς ΑΠΕ για τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η μέση τιμή της αγοράς ενέργειας ήταν στα 235,38 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης