Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες έως και 300 εκατ. για τη Σλοβακία σε ενδεχόμενο διακοπής εισαγωγών ρωσικού αερίου

Απώλειες έως και 300 εκατ. για τη Σλοβακία σε ενδεχόμενο διακοπής εισαγωγών ρωσικού αερίου
Η Σλοβακία στην διάρκεια της ανεξαρτησίας της, επωφελήθηκε από το καθεστώς της ως χώρας διέλευσης, η οποία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο

Η Σλοβακία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ εάν σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Ειδικότερα, εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Σλοβακία θα μπορούσε να χάσει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μερίσματα και φόρους, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Finstat.

Είναι γεγονός ότι η Σλοβακία στην διάρκεια της ανεξαρτησίας της, επωφελήθηκε από το καθεστώς της ως χώρας διέλευσης, η οποία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος Finstat, από 40 έως 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρονται ετησίως μέσω της Σλοβακίας. Το κράτος έχει 51% στον μεταφορέα φυσικού αερίου – Eustream.

Αυτό συνεπάγεται μια απώλεια εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Eustream. Η εταιρεία μεταφέρει περισσότερο από το 90% του συνόλου του φυσικού αερίου, το οποίο δεν καταλήγει σε σλοβακικά εργοστάσια ή νοικοκυριά. Τα μερίσματα της Eustream ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ο φόρος εισοδήματος σε άλλα 125 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο είναι ο ΦΠΑ που καταβάλλει η εταιρεία.

Το κράτος έχει επίσης μερίδιο σε άλλες ενεργειακές εταιρείες. Συνολικά τα έσοδα του κράτους από την ενέργεια ανέρχονται σε 400 με 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν σταματήσει η μεταφορά φυσικού αερίου, μόνο το Eustream θα χτυπηθεί άμεσα.

Πηγή:euractiv.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης