Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Χαμηλότερα η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

ΟΠΕΚ: Χαμηλότερα η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Μειώνει την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 480.000 bpd
Ο ΟΠΕΚ μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στα ύψη και την αναζωπύρωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron στην Κίνα.

Σε μηνιαία έκθεση, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OΠΕΚ) ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3,67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, μειωμένη κατά 480.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Η εισβολή τον Φεβρουάριο εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Το αργό έχει υποχωρήσει από τότε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη ανακοίνωσαν σχέδια για αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για την ενίσχυση της προσφοράς, αλλά παραμένει πάνω από 100 δολάρια.
«Ενώ προβλέπεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με ύφεση το 2022, η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί επίσης σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
«Η ισχυρή άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Κίνα και αλλού τροφοδοτούν τον παγκόσμιο πληθωρισμό».

Θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια bpd η κατανάλωση

Παρόλα αυτά, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο, όπως έχει προβλέψει ο ΟΠΕΚ. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ο κόσμος χρησιμοποίησε για τελευταία φορά περισσότερα από 100 εκατομμύρια bpd πετρελαίου το 2019.
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και μείωσε τις φετινές προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης στο 3,9% από 4,2% και ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω περικοπής.
«Περαιτέρω καθοδικοί κίνδυνοι για αυτήν την πρόβλεψη εκτιμάται ότι είναι σημαντικοί, σε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, ειδικά εάν η τρέχουσα κατάσταση επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή ακόμη και επιδεινωθεί», ανέφερε η έκθεση.

Το πετρέλαιο σημείωσε για λίγο ένα προηγούμενο κέρδος μετά την έκδοση της έκθεσης, αν και ανέβηκε σχεδόν 5 δολάρια σε πάνω από 103 δολάρια.

Παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία, όμιλος γνωστός ως OPEC+, χαλαρώνουν τις περικοπές ρεκόρ στην παραγωγή που εφαρμόστηκαν το 2020 και έχουν αποκρούσει τις πιέσεις της Δύσης να αυξήσουν την παραγωγή με ταχύτερους ρυθμούς.

Στην τελευταία του σύνοδο, ο ΟΠΕΚ+ παρέσυρε τον πόλεμο της Ουκρανίας, τον οποίο η Ρωσία αναφέρει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και παρέμεινε σε ένα προηγουμένως συμφωνημένο σχέδιο για την ενίσχυση του μηνιαίου στόχου παραγωγής κατά 432.000 bpd τον Μάιο.
Η υποεπένδυση σε πεδία πετρελαίου σε ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ - εν μέρει αποτέλεσμα της πανδημίας - σημαίνει ότι ο όμιλος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει πλήρως τις υποσχεθείσες αυξήσεις της παραγωγής του.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά μόλις 57.000 bpd στα 28,56 εκατομμύρια bpd, υπολείποντας της αύξησης 253.000 bpd που επιτρέπεται στον OPEC βάσει της συμφωνίας OPEC+.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ το 2022 μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 300.000 bpd στα 2,7 εκατομμύρια bpd. Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για τη ρωσική παραγωγή κατά 530.000 bpd, αν και αύξησε τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η περιορισμένη προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 880.000 bpd το 2022, από 670.000 bpd τον περασμένο μήνα, και είπε ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω επέκτασης, παρόλο που οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην κεφαλαιακή πειθαρχία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης