To «all in» των Uniper, Shell στο υδρογόνο - Νέα συνεργασία

To «all in» των Uniper, Shell στο υδρογόνο - Νέα συνεργασία
Το παραγόμενο υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια

Η Uniper και η Shell θα συνεργαστούν για να παράγουν από κοινού υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε σταθμό που διατηρεί η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το έργο, που βρίσκεται στον ηλεκτρικό σταθμό Uniper's Killingholme στην Ανατολική Αγγλία, θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση παραγωγής μπλε υδρογόνου με χωρητικότητα έως και 720 MW, η οποία θεωρείται αρκετή για τη θέρμανση πάνω από 500.000 νοικοκυριά.

Η συμβολή του μπλε υδρογόνου και ο στόχος

Όπως είναι γνωστό, το μπλε υδρογόνο παράγεται με τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και την αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την παραγωγή του. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει στόχο να δεσμεύσει 10 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030 μέσω της CCS. Το παραγόμενο υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή Humber, ανέφεραν οι εταιρείες.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες τρέχουν τον σχεδιασμό, έτσι ώστε το project να είναι έτοιμο μέχρι το 2023. Η παρούσα και παρατεταμένη ενεργειακή κρίση αναγκάζει κυβερνήσεις και ενεργειακές εταιρείες να κάνουν μεγάλες αλλαγές στα σχέδιά τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, που θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση της ρωσικής ενέργειας. Το υδρογόνο αποτελεί στην κυριολεξία στοίχημα για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης