Ποια είναι η Hexicon που στοχεύει σε υπεράκτια projects στην Eλλάδα

Ποια είναι η Hexicon που στοχεύει σε υπεράκτια projects στην Eλλάδα

Η χρήση της τεχνολογίας TwinWind για τις βαθιές θάλασσες

 

Με δύναμη από τη Σουηδία, εισέρχεται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ η εταιρεία Hexicon. Σε joint venture με την ελληνική επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ, δημιούργησαν την Hexicon Power SA με στόχο να επενδύσουν στην πλωτή αιολική ενέργεια στην Ελλάδα.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2009 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμη, έχει εξειδικευθεί στα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα, με επενδύσεις από τη Βόρεια Θάλασσα έως την Κορέα, και από την Αγγλία και τη Σκωτία έως την Ιβηρική χερσόνησο σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες όπως η Shell, η Bechtel, η CIP και η Aker Offshore Wind. Η εταιρεία έχει τη δική της πατενταρισμένη τεχνολογία, την TwinWind, ιδανική για βαθιές θάλασσες όπως του Αιγαίου. Ο καινοτόμος σχεδιασμός TwinWind του διπλού στροβίλου αυξάνει την ενεργειακή απόδοση, μειώνει τα κόστη αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο λόγος που στρέφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hexicon κ. Marcus Thor είναι ότι η χώρα μας, εν αναμονή και του θεσμικού πλαισίου, έχει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς το αιολικό δυναμικό της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. «Γι αυτό και η εταιρεία μας θέλει να αξιοποιήσει το νέο νομικό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που αναμένεται φέτος. Αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική κίνηση για εμάς. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση της χώρας κινείται δυναμικά για να προωθήσει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος

Στο μάνατζμεντ ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του Σωτήρη

Στην ελληνική ομάδα, επικεφαλής για να «τρέξει» το project των πλωτών αιολικών, έχει τεθεί ο Μικέλης Χατζηγάκης. Ο κ. Χατζηγάκης έχει ένα «βαρύ» βιογραφικό καθώς πριν ενταχθεί στην Hexicon, ήταν Chief Operating Officer της Cobblestone Energy, κορυφαίας βρετανικής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG). Επίσης, εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος της Alpha Bank στη στρατηγική των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Από πολιτικό «τζάκι» ο ίδιος (γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη) έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, συμμετέχοντας στη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των επενδύσεων και της ρευστότητας, αλλά ήταν και συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη στον Tομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ. Έχει επίσης εργασιακές εμπειρίες στο γραφείο του δημοκρατικού Bουλευτή Πάτρικ Κένεντι στην Ουάσινγκτον ως πολιτικός συνεργάτης (Political Aide) και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ελπίζουμε ότι η προηγμένη τεχνολογία της Hexicon στην πλωτή αιολική ενέργεια θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Η τεχνολογία μας μπορεί να παράγει ενέργεια υψηλής απόδοσης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει τρομακτικές δυνατότητες και δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα της στις ΑΠΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης.

Ισχυρές  οι ελληνικές προοπτικές

Πρόεδρος του ΔΣ της την Hexicon Power SA θα είναι ο Alexander Singer, σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 30ετή εμπειρία στο χώρο και εξειδίκευση στις ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με ένα συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, η θέση της Ελλάδας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στην παρούσα συγκυρία καθώς η χώρα έχει χαράξει έναν οδικό χάρτη ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ -συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων-, για να μειώσει την παραδοσιακή της εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει το ποσοστό των καθαρών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες της προτεραιότητες έχοντας θέσει μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην Ευρώπη όπως η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό άνω του 60% έως το 2030.



www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης