Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Διαγωνισμός για την β΄ φάση αδειοδότησης - Ποιοι συμμετέχουν

ΑΠΕ: Διαγωνισμός για την β΄ φάση αδειοδότησης - Ποιοι συμμετέχουν
Από αναβολή σε αναβολή πάει για Ιούνιο το νομοσχέδιο

Κι ενώ όλη η αγορά περιμένει εναγωνίως τις νέες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν τις επενδύσεις ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μόλις την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού  για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης, που αφορά στην απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με παραδοτέα που φτάνουν έως και τα τέλη Ιουνίου.  

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα απευθυνθεί  σε τρεις εταιρείες  Grant Thornton,  PricewaterhouseCoopers (PwC) Business Solutions και  Διαδικασία Α.Ε.με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών την  28η Απριλίου 2022  και με το ύψος της σύμβασης για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών  να φτάνει τα 74.400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Όσο για το τελευταίο παραδοτέο, έχει ημερομηνία 30 Ιουνίου. 

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου το οποίο έχει εκπονηθεί, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Όμως για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ταμείου Ανάκαμψης (υπ’αρ. 16860 για  απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε ΑΠΕ) απαιτείται, επιπρόσθετα, τεχνική βοήθεια στα παρακάτω επιμέρους θέματα:

Οι προϋποθέσεις

(α) Ενσωμάτωση σχολίων δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης.

(β) Νομοτεχνική επεξεργασία και οριστικοποίηση νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή.

(γ) Σύνταξη σχεδίων αιτιολογικών εκθέσεων, εκθέσεων συνεπειών ρύθμισης και λοιπών κειμένων που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση.

(δ) Εκπόνηση σχεδίων δευτερογενούς νομοθεσίας (σχέδιο Υ.Α. έγκρισης του Κανονισμού), εφόσον τέτοια απαιτείται.

(ε) Διαρκής συνεργασία και διαβούλευση με το ΥΠΕΝ και τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην β΄ φάση αδειοδότησης (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΡΑΕ) στο σχεδιασμό και την εκπόνηση της πρότασης.

Παράλληλα, για την επίτευξη του οροσήμου που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης, πρέπει να συνταχθούν τα έγγραφα και οι εκθέσεις που περιγράφονται ως «Μηχανισμός Πιστοποίησης»  στο Παράρτημα της Επιχειρησιακής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΥΠΕΝ, για την ολοκλήρωση της απλοποίησης της β΄ φάσης αδειοδότησης ΑΠΕ ο ανάδοχος υποχρεούται έως τις 30.5.2022 να υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση με τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης και τις απαντήσεις επί των σχολίων, καθώς και τροποποιημένο το σχέδιο νόμου σύμφωνα με τις προτάσεις του μετά από διαβούλευση με το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνοντας και όλο το υποστηρικτικό υλικό, δηλαδή τα σχέδια αιτιολογικών εκθέσεων, τις εκθέσεις συνεπειών ρύθμισης και τα υπόλοιπα κείμενα που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση στη Βουλή.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου η αναφορά στην ΕΕ

Παράλληλα, έως τις 15.6.2022 ο ανάδοχος θα πρέπει να υποβάλει πλήρες σχέδιο της δευτερογενούς νομοθεσίας, που απαιτείται από το τελικό σχέδιο του νόμου. Επιπλέον ως τις 30.6.2022, θα πρέπει να υποστηρίξει την αρμόδια Διεύθυνση στην υποχρέωση ενημέρωσης ως προς τη μεταρρύθμιση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προετοιμασία των σχετικών κειμένων συμπεριλαμβανομένων αναφορών που θα αναλύουν τον τρόπο επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, την απλοποίηση και ψηφιοποίησή της.  

Ο ανάδοχος θα βρίσκεται σε συνεργασία  με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ  και με τους φορείς που εμπλέκονται στην απλοποίηση της αδειοδότησης προκειμένου να αναλυθούν οι ανάγκες και να προσδιορισθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις.  Επίσης, έως τη λήξη της σύμβασής του θα πρέπει να φροντίζει για την αλληλογραφία και τεκμηρίωση προς την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, την απάντηση ερωτημάτων και την  υποστήριξη της υπηρεσίας του ΥΠΕΝ στις επικοινωνίες ενώ θα πρέπει να παραδώσει και έκθεση πεπραγμένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης