Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πορτογαλία: Σύντομα η συμφωνία για την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο

Πορτογαλία: Σύντομα η συμφωνία για την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο

 Η ιβηρική αγορά θα αποσυνδεθεί από τις αγορές φυσικού αερίου μέσω ανώτατου ορίου τιμών, το επίπεδο του οποίου πρέπει επίσης να καθοριστεί

 

Η Πορτογαλία αναμένει ότι οι συνομιλίες με την Ισπανία και τις Βρυξέλλες για έναν προσωρινό μηχανισμό αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική από την άνοδο του φυσικού αερίου θα ολοκληρωθούν σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν την άδεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία στα τέλη Μαρτίου να βρουν έναν μηχανισμό για τη διαχείριση των δικών τους τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες τείνουν να καθορίζονται από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα, παρόλο που η Ιβηρική χερσόνησος διαθέτει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας.

«Καθώς έχει λιγότερες διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση στην ιβηρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (MIBEL) που να μπορεί να προστατεύσει τους πιο εκτεθειμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters.

"Διαπραγματευόμαστε με την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν βλέπουμε την ανάγκη να αποκαλυφθούν τα ενδιάμεσα βήματα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αναμένουμε να καταλήξουμε πολύ σύντομα", είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σεμερικές εβδομάδες.

Συμπλήρωσε ότι οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του μηχανισμού και των πιθανών ορίων στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Aξιολόγηση

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεσμεύτηκε να αξιολογήσει επειγόντως» εάν τα προτεινόμενα μέτρα είναι ευθυγραμμισμένα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τους νόμους της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και προορίζονται «να χρησιμοποιήσουν την προβλεπόμενη ευελιξία στην εργαλειοθήκη κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας» τιμές ενέργειας.

Η ιβηρική αγορά θα αποσυνδεθεί από τις αγορές φυσικού αερίου μέσω ανώτατου ορίου τιμών, το επίπεδο του οποίου πρέπει επίσης να καθοριστεί.

Σήμερα, οι τιμές στις οποίες οι ισπανικές και οι πορτογαλικές γεννήτριες πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στο MIBEL καθορίζονται από το υψηλότερο οριακό κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυτό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Περιορίζοντας την τιμή των καυσίμων για αυτά τα εργοστάσια, η Ισπανία και η Πορτογαλία ελπίζουν να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι αυξάνονταν ακόμη και πριν από την εισβολή της ρωσικής παραγωγού ενέργειας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρότειναν αρχικά στις Βρυξέλλες ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα για χρήση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα 30 ευρώ (32,5 $) ανά μεγαβατώρα (MWh).
Η τιμή του φυσικού αερίου στην ιβηρική αγορά χονδρικής MIBGAS ήταν περίπου 80 ευρώ ανά MWh την Τετάρτη, περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης